Een actievere levensstijl

Tien tips

Getty Images

Je wílt wel actiever zijn, maar het 'zit gewoon niet in je systeem'. Je hebt het te druk of bent te moe. Met deze tips maak je van bewegen een dagelijkse routine, die nog leuk kan zijn ook.

1. Maak een keuze

Onderzoek voordat je start de mogelijkheden. Zoek een activiteit uit die je leuk lijkt. Sommige vinden het prettig om naar de fitnessclub te gaan, terwijl anderen de voorkeur hebben voor een wandeling door de natuur. Beiden zullen je fitheid, je functioneren en je levenskwaliteit verbeteren, maar alleen als je het regelmatig doet.

2. Begin rustig

Veel mensen starten enthousiast en gaan daardoor te ver, wat veel spierpijn oplevert en dat kan zeer demotiverend werken. Raadpleeg eventueel een arts voordat je intensief gaat bewegen. Als je tijdens of na afloop van bewegen pijn voelt, neem dan eerst rust en ga over op lichtere oefeningen. Lichamelijke activiteit hoeft niet intensief te zijn om gunstige gezondheidseffecten te bewerkstelligen: bewegen is niet per se sporten.

3. Maak een afspraak

Train samen. Nodig je partner of vrienden uit om mee te gaan trainen in plaats van af te spreken om te gaan eten en drinken. Samen trainen is nog leuker! Met een vast trainingsmaatje is het gemakkelijker om elkaar gemotiveerd te houden. Of het nu een vriend(in) is om mee te wandelen of een personal trainer in de fitnessclub. De afspraak die je hebt, helpt je om je eraan te houden.

4. Stel doelen

Stel je doelen zo specifiek mogelijk op. Bijvoorbeeld: op maandag, woensdag en vrijdag ga ik na elke maaltijd tien minuten fanatiek wandelen. Specifieke doelen stellen helpt je om van bewegen een prioriteit te maken. Langetermijndoelstellingen zijn net zo belangrijk. Misschien is een bepaalde activiteit nu nog te hoog gegrepen, maar kun je het na een tijdje trainen wel. Dit doel helpt je de kortetermijnactiviteiten ook werkelijk uit te voeren.

5. Maak een lijst

Stel een lijst op met de voordelen die de fysieke activiteiten je opleveren. Maak deze lijst realistisch en redelijk. Veel mensen verwachten enorme voordelen, zoals vijftien kilo afvallen in een maand. Wanneer er dan niet aan deze verwachtingen wordt voldaan, zijn ze teleurgesteld en haken ze af omdat ze denken te hebben gefaald. Zorg voor redelijke doelstellingen, zoals stressvermindering, sterkere spieren, meer lenigheid, meer energie en beter slapen. Hang deze lijst op een plaats waar je er dagelijks aan herinnerd wordt.

6. Investeer in gezondheid

Koop nu eens geen make-up of spullen voor in je huis, maar investeer in je gezondheid. Geef eens geld uit aan een abonnement voor de fitnessclub, een hippe trainingsoutfit of een paar nieuwe wandelschoenen. Zo maak je van bewegen een leuke prioriteit.

7. Volg een volledig programma

Om echt succes te hebben met een trainingsprogramma zijn er verschillende onderdelen nodig om te trainen. Naast conditie dient ook weerstandstraining deel uit te maken van een fitheidsprogramma om kracht, spieruithoudingsvermogen en vetvrije massa te onderhouden.

Lenigheidoefeningen dienen te zijn opgenomen om de beweeglijkheid te ontwikkelen en te behouden. Het trainen van de balans en het coördinatievermogen zijn met name vanaf de middelbare leeftijd van belang om de kans op vallen etc. te beperken.

8. Beloon jezelf

Als je een doel hebt bereikt, beloon jezelf dan met iets wat je er aan herinnert dat je een goed resultaat hebt geleverd. Iets dat je stimuleert om door te gaan kan ook helpen. Een beloning hoeft natuurlijk niet altijd in de vorm van eten, het kan ook een bos bloemen of een leuk uitje zijn.

9. Geen smoesjes

Geen tijd is het meest gebruikte excuus om niet meer te bewegen. Dat lijkt heel terecht, want we zijn allemaal zo 'druk, druk, druk', maar het is natuurlijk een flauwe smoes om je luiheid mee te verbergen. Kijk eens eerlijk naar wat je doet in je vrije tijd. En... was het echt nodig om die zoveelste film te zien op tv? Zet meer bewegen gewoon in je agenda net zoals je je andere afspraken noteert.

10. Blijf vooral doorgaan

Maak van bewegen een gewoonte. Zie het als tandenpoetsen; je hebt er ook niet altijd zin in, maar het is wel een onderdeel van je dagelijkse routine. Steeds vaker worden niet alleen de fysieke voordelen van regelmatig sporten benadrukt. Minstens zoveel aandacht krijgt de goede uitwerking op de psyche. Sporten kan stress reduceren en je kunt zelfs minder last van depressieve gevoelens krijgen.

Auteur