Volgens de Gezondheidsraad hebben gezonde ouderen van boven de 60 jaar niet méér eiwitten nodig dan andere volwassenen. Wel heeft de raad in haar nieuwe 'Voedingsnormen voor eiwitten' de eiwitnorm voor volwassenen iets verhoogd, van 0,80 naar 0,83 gram per kilo lichaamsgewicht per dag. De raad sluit echter niet uit dat specifieke subgroepen van ouderen wel baat hebben bij meer eiwit, zoals kwetsbare of ondervoede ouderen.
De eiwitnormen geven aan hoeveel eiwit iemand nodig heeft voor goed functioneren van het lichaam, voor groei en om ziekten te voorkomen. Daarnaast kan extra eiwit aangewezen zijn voor groei (bij kinderen en zwangere vrouwen) en voor de productie van moedermelk. Eiwitten vormen een bouwstof voor het lichaam en voor spieren. Ook spelen ze een rol bij het transport van stoffen binnen en tussen cellen en leveren eiwitten energie. Hier vind je een overzicht van etenswaren met de meeste eiwitten.
Kwetsbare ouderen misschien wel meer eiwit nodig
De Gezondheidsraad heeft gekeken of volwassenen van 60 jaar en ouder meer eiwit nodig hebben dan andere gezonde volwassenen. Hierover bestaat namelijk wetenschappelijk discussie en sommige landen hanteren voor deze groep een hogere norm. Overtuigend bewijs dat meer eiwit nodig is voor die leeftijdsgroep, vond de raad naar eigen zeggen echter niet. Extra eiwit heeft waarschijnlijk geen effect op spierkracht als niet tegelijk de fysieke activiteit toeneemt. Ook heeft een hogere eiwitinname waarschijnlijk geen effect op fysiek functioneren. Daarmee is er volgens de Gezondheidsraad geen overtuigend bewijs dat voor álle ouderen een hogere norm nodig is. Tegelijkertijd sluit de raad niet uit dat specifieke subgroepen van ouderen wel baat hebben bij meer eiwit, zoals kwetsbare ouderen of ondervoede ouderen.
Kleine wijzigingen
Naast het eiwitadvies voor mensen boven de 60 jaar, keek de Gezondheidsraad naar de eiwitnormen voor kinderen, volwassenen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. Hierbij is de eiwitnorm voor volwassenen iets verhoogd, van 0,80 naar 0,83 gram per kilo lichaamsgewicht per dag. Bovendien is er voor kinderen per jaar een aparte norm opgesteld, terwijl in het verleden gewerkt werd met leeftijdsgroepen.
De Gezondheidsraad heeft zich bij de vaststelling van de normen gebaseerd op de eiwitnormen van de Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA, aangevuld met interventie-onderzoek bij ouderen tot 2020. De Nederlandse normen uitgedrukt in grammen per dag liggen iets hoger dan die van EFSA, omdat Nederlanders langer en dus zwaarder zijn dan de gemiddelde Europeaan. De voedingsnormen voor eiwit worden met name gebruikt door het Voedingscentrum en door diëtisten.
De nieuwe aanbevolen hoeveelheden eiwit voor volwassenen in grammen per dag:
(gebaseerd op gemiddelde lengte en gewicht)
18-29 jaar: 54 g voor vrouwen en 63 g voor mannen
30-39 jaar: 52 g voor vrouwen en 61 g voor mannen
40-49 jaar: 52 g voor vrouwen en 61 g voor mannen
50-59 jaar: 53 g voor vrouwen en 63 g voor mannen
60-69 jaar: 52 g voor vrouwen en 60 g voor mannen
70-plus: 52 g voor vrouwen en 61 g voor mannen
- Gezondheidsraad
- Nieuws voor diëtisten