We hebben een zoontje van bijna 2 jaar, een heel vrolijk ventje, hij speelt overdag als een echte kwajongen. 's Avonds gaat hij altijd na een vast bedritueel slapen rond half negen. Hij sliep tot ongeveer 7 uur 's ochtends. Ik zeg wel 'sliep', want sinds een aantal weken wordt hij zwetend en hysterisch wakker. Hoe komt dit? En wat kunnen we er aan doen?
Wat je beschrijft, klinkt als een slaappaniekaanval, oftewel night terrors. Dit komt, met name bij peuters, vaak voor. Op driejarige leeftijd komt het het meest voor, maar het kan op alle leeftijden voorkomen.
Je kind lijkt lekker diep te slapen en wordt dan plotseling krijsend wakker. Het is overstuur en niet te troosten, niks is goed en je krijgt moeilijk of geen contact met hem.
Deze situatie komt relatief vaak voor bij gezonde kinderen en is typerend voor die leeftijd. Steeds worden ze verhit, luid krijsend wakker. Ze maken een verwarde indruk en er is geen contact met ze te maken. Na een poosje vallen ze weer in slaap en ze zijn de volgende dag alles vergeten. Het is daarom ook iets anders dan een nachtmerrie.
Deze slaap/paniekstoornissen hebben geen relatie met gespannenheid of iets dergelijks. Het is waarschijnlijk meer een onrijp slaappatroon, dat in de loop van tijd verandert. Het is een deel van de ontwikkeling van slaap. Voor ouders ziet het er inderdaad akelig uit, maar voor het kind is het ongemerkt voorbij gegaan. Je hoeft je er dus ook geen zorgen over te maken, het komt niet voort uit iets vervelends en heeft geen nare consequenties. Nu je dit weet, kun je er misschien ook beter mee omgaan.
Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.
Carole Lasham is al 21 jaar algemeen kinderarts, waarvan 20 jaar in het algemene ziekenhuis Tergooi te Blaricum. Haar aandachtsgebieden zijn longziekten en allergie, maar ze heeft ook veel ervaring met huilbaby's en kennis over het Downsyndroom.