Gun jezelf de tijd voor het oplossen van slaapproblemen
Slapen, we doen het allemaal. Maar slaap je ook lekker? Word je uitgerust wakker of sleep je jezelf het bed uit voor weer een nieuwe dag? Dan hebben we het over de kwaliteit van slapen. Hoe zorg je dat je goed slaapt en uitgerust wakker wordt? Gezondheidsnet vroeg het slaapexpert én ervaringsdeskundige Anouk Puister, ook bekend als de Happy Sleeper. In haar boek Bewust slapen en uitgerust ontwaken legt zij uit hoe bepaalde leefgewoontes en een groter zelfbewustzijn kunnen leiden tot rustgevende slaap.
Wat is slaapkwaliteit?
"Slaapkwaliteit heeft te maken met hoe je slaap ervaart en of je met een uitgerust gevoel wakker wordt. Een kwalitatief goede slaap kenmerkt zich als volgt: je valt binnen 30 minuten in slaap, je brengt minimaal 85 procent van je tijd in bed slapend door, je slaapt rustig en als je 's nachts wakker wordt duurt het minder dan 20 minuten om weer in slaap te vallen."
Ben je zelf een 'Happy Sleeper'?
"Nu wel, maar ik ben zeker niet altijd een goede slaper geweest. Gelukkig is beter slapen geen droom; beter slapen kun je leren. Ik heb het geleerd en met mijn boek, masterclasses, trainingen en yogalessen wil ik mensen bewust maken van de kracht van rustgevende slaap. En net als iedereen heb ik nog wel eens een mindere nacht, maar ik weet nu hoe ik er mee om moet gaan. Elke dag is een nieuwe dag en elke nacht is een nieuwe nacht. De keuze om opnieuw te beginnen, is er altijd weer. Het gaat om de balans."
Hoe kun je je slaapkwaliteit verbeteren?
"Er is geen 'quick fix' voor het oplossen van slaapproblemen. Het is oefenen, oefenen, oefenen... Zet kleine stapjes en vind daarin je eigen tempo om de stapjes te integreren. Daarom is mijn boek ook opgedeeld in drie delen: slapen, vertragen en ontwaken. Alles tegelijk willen doen, is een valkuil van velen. Zorg bijvoorbeeld eerst voor een goede slaaphygiëne en omgeving en start vervolgens met één nieuwe gewoonte en als dat goed gaat voeg je er een tweede aan toe. Het duurt gemiddeld 42 tot 66 dagen voordat nieuw gedrag een gewoonte wordt. Dus neem die tijd. Zo kun je je nieuwe slaapgewoontes integreren in je leven."
Wat is volgens jou het belangrijkste voor een goede nachtrust?
"Regelmaat en rust. Met rust bedoel ik vertragen. Door het kalmeren van je lichaam, kan je geest volgen. Er komt dan ruimte voor herstel en een groter bewustzijn waardoor je ook andere, of betere, keuzes voor jezelf kunt gaan maken. Door de ruimte die ontstaat kun je zelf weer meer de regie nemen. Onthoud wel: er is niet één weg. Iedereen moet zijn eigen route bepalen. Volg je eigen route en kies voor dingen die bij je passen. Ben je geen ochtendmens? Dan is 's morgens gaan sporten misschien niet de beste optie, maar de dag rustig beginnen weer wel. Door naar je lichaam te luisteren en je natuurlijke ritme te volgen ontdek je waar jij je goed bij voelt. "
Tot slot. De herfst is in aantocht en dan klagen meer mensen over vermoeidheid. Heb je tips?
"Heel veel mensen leven zo tegen hun natuur in. Veel mensen worden geleefd door externe omstandigheden en impulsen en staan continu ‘aan’. Ik kan iedereen aanraden meerdere kleine momenten van rust tijdens de dag in te bouwen. Zet bijvoorbeeld een reminder in je agenda om 10 uur - 15 uur en 17 uur. Adem bewust drie keer diep in en uit en word je bewust van waar je mee bezig bent en wat je eventueel nodig hebt om je beter te voelen. Daarnaast zou ik willen adviseren meer te leven volgens de seizoenen. Doe in de herfst - als de dagen korter worden - een stapje terug. Plan je dag wat minder vol en bepaal duidelijk wat je niet doet. Ga vaker overdag naar buiten en zorg ervoor dat je veel daglicht ziet en dim ’s avonds rond 21 uur de lampen in huis. Dat helpt je lichaam om het natuurlijke ritme te volgen. En als eind oktober de klok weer verzet wordt, ga dan de week ervoor al iedere dag een kwartier eerder naar bed. Zo kun je langzaam wennen."
Anouk Puister (1978) is dé slaapambassadeur van Nederland. Daarnaast is zij ook moeder, ondernemer en yogaleraar. Ze werkte jarenlang in diverse marketing- en mediafuncties. Tegenwoordig geeft ze masterclasses over slaap, ontspanning en (zelf)bewustzijn bij kleine en grote organisaties. Meer informatie over Anouk en haar boek Bewust slapen en uitgerust ontwaken kun je vinden op de website www.happysleeper.nl.