Zo blijf je wakker na een slechte nacht

5 tips om de dag door te komen

Getty Images

Een goede nachtrust is natuurlijk heel belangrijk. Voor je gezondheid, maar ook voor het dagelijks functioneren. Toch komt het wel eens voor dat je een of meerdere nachten niet zo goed slaapt. En dan? Met deze tips kom je de dag wel door.

1. Cafeïne, met mate!

Als je een energieboost nodig hebt kan cafeïne je zeker helpen, maar overdrijf niet. Met twee kopjes koffie behaal je ongeveer de maximale alertheid. Veel meer drinken heeft dan ook geen zin.

Hetzelfde geldt voor voedingssupplementen en energiedrankjes. Wanneer je deze middelen op de juiste manier en mate gebruikt, kunnen ze je best helpen. Toch zijn koffie en thee een gezondere keuze. En wil je zeker zijn van een goede nachtrust na een korte of onrustige nacht: blijf dan na 16.00 weg van de cafeïne.

2. Vermijd suiker

Bij vermoeidheid grijp je misschien eerder naar snoep, koek of chocola. Probeer dat niet te doen. Suiker geeft je een oppeper, maar deze is van korte duur. De kans is zelfs groot dat je daarna in een energiedip belandt.

Het is beter om gevarieerd te eten. Kies daarbij ook voor eiwitrijke voeding zoals noten en mager vlees. Eet bijvoorbeeld een salade met gerookte kipfilet of vis met veel groenten. Eieren, Griekse yoghurt en fruit zijn goede ingrediënten voor een ontbijt. Grote maaltijden en veel koolhydraten kun je beter uit de weg gaan. Ook die zorgen vaak voor een energiedip na afloop.

3. Neem pauzes

Na een korte nacht is je concentratieboog iets korter dan normaal. Om te zorgen dat je gefocust blijft, is het belangrijk om korte pauzes te nemen gedurende de dag. Ga bijvoorbeeld even naar buiten om te wandelen. De frisse lucht zal je goed doen, het bewegen maakt de hersenen alert en het zonlicht zorgt ervoor dat je lichaam weet dat het wakker moet blijven. Wil je ondanks je slechte nachtrust toch graag sporten, doe dan rustig aan. Als je al moe bent, loop je een veel grotere kans op blessures.

Een kort middagdutje kan je ook helpen, maar daar moet wel gelegenheid voor zijn. Slaap niet langer dan 25 minuten, anders word je alleen maar slaperiger.

4. Vraag niet teveel

Eerlijk is eerlijk, na een gebroken nacht ben je niet op je best. Probeer de werkdruk voor die dag dan ook zo laag mogelijk te houden. Focus op een paar belangrijke dingen en laat de rest links liggen. Op die manier kun je toch nog goede kwaliteit leveren. Echt belangrijke beslissingen kun je, indien mogelijk, beter even uitstellen.

5. Keer terug in je ritme

Natuurlijk kun je proberen om de verloren slaap een beetje in te halen, maar ook hiervoor geldt met mate. Slaap in ieder geval niet meer dan twee uur extra. Het is ten slotte de bedoeling dat je weer in je normale slaapritme komt. Als je te veel slaap pakt, raakt je ritme alleen nog maar verder in de war.

Ga ook niet te vroeg naar bed, probeer maximaal een uur voor je normale bedtijd te gaan slapen. En hoe moe je ook bent, meer dan tien uur slaap heb je niet nodig. De hele dag in bed liggen heeft bijna nooit zin.

Bron 
  • WebMD