Moe na covid, kanker of door chronische aandoening
Na covid, behandeling tegen kanker en bij ingrijpende chronische aandoeningen is vermoeidheid een veelvoorkomende klacht. De meeste behandelingen richten zicht dan op het - onder begeleiding - opbouwen van de conditie. Gezondheidszorgpsycholoog Annemarieke Fleming denkt daar anders over. Zij schreef het boek 'Je vermoeidheid te lijf', waarin ze pleit voor vaker kort slapen. We geven drie exemplaren weg.
Zo'n 10 procent van de symptomatische covid-patiënten houdt vermoeidheidsklachten, terwijl ze al lang negatief testen. Daarmee heeft covid-19 aanhoudende vermoeidheid echt op de kaart gezet. Veel mensen kregen een enorme klap ineens, door een heftige corona-infectie die ze in het ziekenhuis of thuis het hoofd moesten zien te bieden. Ook bestaat er mogelijk een - grotere - roep die na een milde tot matige acute infectie telkens opnieuw tikken krijgt van een overreagerend immuunsysteen.
Lees ook: 10 vragen over long covid
Half miljoen Nederlanders met long covid
Volgens de huidige bekende cijfers hebben inmiddels meer dan een half miljoen Nederlanders uit alle leeftijdsgroepen te kampen gekregen met vermoeidheid na covid die langer dan zes maanden - soms zelfs nog steeds - aanhield (long covid). En zij staan niet alleen. Ook een derde van de kankerpatiënten (120.000 mensen per jaar) blijft na behandeling oververmoeid. En mensen met chronische ziektes als reumatoïde artritis, diabetes type 1, multiple sclerose en de de Ziekte van Crohn kampen met extreme moeheid.
Slaap is essentieel voor opbouw energie
Gezondheidszorgpsycholoog Annemarieke Fleming weet uit de behandelpraktijk én als ervaringsdeskundige dat overdag vaker kort liggen of zelfs kort slapen cruciaal kan zijn bij het opbouwen van energiereserves. In Je vermoeidheid te lijf biedt zij een praktische methode op wetenschappelijke basis en legt in begrijpelijke taal uit waarom het lichaam baat heeft bij rust overdag. Niet alleen zul je na het lezen de vermoeidheid beter begrijpen, ook biedt het boek de erkenning die in medische en persoonlijke kring vaak ontbreekt. Je vermoeidheid te lijf is zó geschreven en geïllustreerd. dat lezen weinig inspanning vergt.
Over de auteur
Annemarieke Fleming is auteur van de bestseller Pijn & het brein, over aanhoudende pijn, en heeft meer dan twintig jaar ervaring als gezondheidszorgpsycholoog. Ze is CRBKO-geregistreerd docent en spreekt regelmatig in binnen- en buitenland. In het voorjaar van 2020 raakte Annemarieke besmet met covid. In 2022 verscheen van haar hand Je vermoeidheid te lijf.
Kansje wagen?
Helaas, deze winactie is afgelopen. De prijswinnaars hebben persoonlijk bericht gehad.