Ik heb vaak nachtmerries, ook als na een gewone, leuke dag. Ze gaan regelmatig over dieren, zoals over een tijger die me wil opeten of dat mijn kat kan praten. Er was ook een keer dat ik in een park wandelde tot ik werd aangevallen door enorme kikkers. Soms ligt als ik wakker wordt, alles wat 's avonds nog op bed lag ernaast.
In mijn nachtmerries komt steeds hetzelfde patroon voor: er is altijd iets met dieren, maar ik weet niet waarom, want ik hou juist heel erg veel van dieren. Weet jij raad?
Marieke (13 jaar)
Ineke van Gent, psycholoog
Wat goed dat je deze vraag hebt gesteld. En wat lastig dat je steeds deze nachtmerries hebt en dan ook nog over dieren gaan. Terwijl je juist zoveel van dieren houdt! Ik ga je proberen te helpen door wat meer uit te leggen en je een vraag te stellen.
Indrukken verwerken
Tijdens onze slaap verwerken we alle indrukken en emoties die we gedurende de dag opdoen. Ook herstellen we fysiek, we rusten uit. Dit betekent niet dat onze hersenen stilstaan. Ze zijn nog wel aan de slag maar anders dan overdag.
Wanneer je het druk hebt of je zorgen maakt over iets (school, iets met vrienden of wat dan ook) dan kan het zijn dat je last krijgt van nachtmerries. De nachtmerries hebben vaak te maken met juist diegene of datgene waar je van houdt. Juist omdat het dan heel spannend kan worden. Hoe drukker je het overdag hebt, of hoe meer je je (onbewust) zorgen maakt, hoe onrustiger de slaap kan worden.
Rustige slaapkamer
Ik weet verder niets over hoe jouw leven is. Kun je eens denken of er iets waar jij je op dit moment zorgen over maakt? Misschien kun je daar eens over denken en het met iemand bespreken die je vertrouwt. Hiernaast kun je kijken of je slaapkamer rustig genoeg is. Niet te warm, niet te koud, beetje donker, lekker bed etc. Alles om te kunnen ontspannen.
Als je nachtmerries binnen en paar weken niet minder worden of verdwijnen is het een goed idee om eens met je huisarts te praten. Er zijn namelijk verschillende manieren om de nachtmerries te laten verdwijnen. Dus houd het in de gaten en kom in actie als het niet beter wordt.
Ik wens jou fijne dromen toe!
Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.
Ineke van Gent is psycholoog. Dagelijks ziet zij mensen in haar praktijk die worstelen met verschillende vragen uiteenlopend van burnout/depressie en spanningsklachten tot eet- of verslavingsproblemen. Ook komen er mensen die last hebben van onzekerheid/angsten en moeite hebben met het maken van keuzes.