Wat is 'bed rotting' en is het slecht voor je?

Tiktoktrend: de hele dag in bed

Meisje in bed op haar mobiele telefoon kijkend
Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op veelgestelde vragen. Deze keer: wat is de social media hype 'bed rotting' en is het slecht voor je?

Volgens TikTokkers is het dé ultieme vorm van selfcare: een 'bed rot day'. Onder de noemer 'bed rotting' of 'bed rotten' blijven met name jongeren de hele dag in bed liggen. Dat doen ze niet om te slapen, maar om te snacken, te chillen, tv te kijken en te scrollen op mobiele apparaten. Het is met recht een social media hype te noemen - de filmpjes op video-app TikTok zijn bijna 290 miljoen keer bekeken - maar is het ook goed voor je, zo'n hele dag in bed?

Op korte termijn voordelen

Het zijn met name jongeren van generatie Z (geboren tussen 1997 en 2015) die de trend omarmen. Ze voelen zich uitgeblust door studie, werk, familieverplichtingen of sociale interacties en brengen de dag liever door in de comfort van hun eigen bed. Bed rot days worden ook een remedie voor de 'zondagsangst' genoemd, de stress die je kan voelen omdat je na het weekeinde weer moet werken. Psycholoog Courtney DeAngelis van Columbia University Irving Medical Center vindt dat niet per se een slechte zaak. "Het brengt je lichaam tot rust en vermindert gevoelens van stress en overbelasting. Bed rotting laadt zogezegd de batterijen weer een beetje op," legt ze uit aan Health. Aan de andere kant moet bed rotting volgens haar ook geen gewoonte worden; dan zou het zelfs een teken van mentale problemen of een (beginnende) depressie kunnen zijn. "Hoewel je er op korte termijn voordelen uit kunt halen, is de tijd in bed ook tijd die je had kunnen doorbrengen met familie of vrienden. Wanneer je in bed blijft liggen, verandert je negatieve of depressieve stemming niet. Bovendien ligt door het uitstellen van schoolwerk en andere taken juist weer stress op de loer."

Mogelijk slaapproblemen of slapeloosheid

Ook slaapexpert Francis Lanen van Slaapoefentherapie heeft haar bedenkingen bij bed rotting vertelt ze aan het AD: "Als je je overprikkeld of overbelast voelt, dan snap ik dat je de neiging hebt om zo’n soort minivakantie thuis te organiseren. Of je nu op het strand ligt te chillen met wat muziek, een film of een koffietje of je doet dat in bed, dat komt op hetzelfde neer. Toch zijn wetenschappers het erover eens dat je je bed niet mag koppelen aan wakker zijn en allerlei andere activiteiten, zoals studeren, een boek lezen, tv kijken, op je gsm zitten of op je laptop bezig zijn", vertelt ze. "Je bed blijft idealiter alleen gekoppeld aan slaap. Als je zo’n 'bed rot day' geregeld inlast, ga je die connectie tussen bed en slaap verbreken. Met mogelijk slaapproblemen of slapeloosheid tot gevolg."

Lees ook: is een middagdutje goed voor je?

De conclusie: als je kampt met stress en je heel moe of overbelast voelt, kan het helpen om een dag in bed te blijven. Maar als je de bron van die stress en overbelasting niet aanpakt, is het een kortstondige oplossing. Het maakt ook uit wat je doet op zo'n dag in bed. Zo kan de hele dag scrollen door je social media een negatieve impact op je mentale gezondheid hebben. Voldoende bewegen, gezond en gevarieerd eten en een gezond slaappatroon zorgen dat je je minder gestrest voelt en alles beter aankan. Houd je bed voor slaap en intimiteit en breng live tijd door met vrienden en familie, dat is waarschijnlijk beter voor je.

 

Auteur 
Bron 
  • ad.nl
  • Health.com
  • Metro