Ik heb een dochter van bijna 3 jaar. En we hebben al geruime tijd problemen met het slapen. We hebben al het een en ander geprobeerd, maar tot op heden heeft niets geholpen. Nu is ze laatst ook geholpen aan haar neusamandelen. We dachten dat dit nog een reden zou kunnen zijn, maar ook dit heeft niet geholpen. Ze wordt vaak wakker en gaat dan wel weer slapen, maar het lijkt me niet echt normaal dat ze al zo vaak wakker wordt. 's Morgens is ze vaak vroeg wakker; zo rond 6.00 uur. En ze kan dan ook niet even lekker rustig nog bij mij komen liggen. Ze is dan meteen heel druk (springen/rollen/rennen). Je kunt ook aan haar ogen zien dat ze slaap tekort komt. Ze ziet altijd heel bleek en heeft onder haar ogen helemaal van die blauw doorlopen aders.
Het is altijd een druk kind geweest. Ook in haar gedrag overdag twijfel ik of het allemaal wel normaal is. Zo kan ik soms heel moeilijk tot haar doordringen. Dan vraag/zeg ik iets en lijkt ze me niet te horen. Verder is ze soms in haar spelen zo enthousiast dat ze anderen duwt of uit het niets bijt.
Misschien ben ik wel een overbezorgde moeder. Maar ik zou hier graag uw mening over willen horen.
Mevr. Braak
Herman van Tinteren, kinderarts
Slaapproblemen worden bij peuters soms veroorzaakt door lichamelijke oorzaken, zoals terugkerende verkoudheden of oorproblemen. Ik denk dat er vaker psychologische redenen zijn waarom het niet goed gaat met het slapen.
In bovenstaande situatie zie je dat een kind regelmatig wakker wordt en dan weer inslaapt. Het wordt veroorzaakt doordat wij gedurende de nacht niet steeds even diep slapen. Soms zijn we een beetje in een lichte slaap, dan weer komen we in een diepere slaap.
Vooral tegen de ochtend komen we steeds vaker in een lichtere slaap en dromen we ook. Als je nu bij zo'n lichte periode van slapen een beetje wakker bent, maar toch weer indoezelt, dan is het geen probleem. Word je daarbij om welke reden dan ook volledig wakker, dan is de slaap helemaal onderbroken en daarmee rust je niet goed uit.
Blijkbaar is dit meisje ook overdag onrustig in haar gedrag. Het verdient daarom aanbeveling om eerst te kijken waardoor dit wordt veroorzaakt. Omdat agressie en angst soms dicht bij elkaar liggen, zal er moeten worden gekeken wat er nu precies allemaal speelt.
Daarbij zal dan ook het slaapprobleem moeten worden betrokken. Het lijkt me dat daarvoor een onderzoek van iemand, die meer van de situatie weet, nodig is. Te denken valt daarbij aan een kinderpsycholoog of orthopedagoog bij u in de buurt.
Herman van Tinteren werkte dertig jaar als algemeen kinderarts in ziekenhuis Tergooi. Daarnaast schreef hij meerdere boeken over kindergeneeskunde. Inmiddels beantwoordt hij geen expertvragen meer voor Gezondheidsnet. Je kunt je vraag wel stellen aan kinderarts Carole Lasham.
Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.