Verstopte neus? 16 tips om toch lekker te slapen

Drink voldoende water en snuit je neus liever niet

Verkouden vrouw ligt met zakdoek in bed
Getty Images

Een verstopte neus kan heel vervelend zijn, zeker als je wil slapen. Het maakt het vaak moeilijker om in slaap te vallen of je wordt wakker met het gevoel dat je geen adem krijgt, wat ten koste gaat van je slaapkwaliteit. Is het gevaarlijk om met een verstopte neus te gaan slapen? En hoe zorg je dat je toch lekker slaapt als je neus dicht zit? Zestien tips.

Een verstopte neus kan talloze oorzaken hebben. Chronisch gebruik van neusspray, een allergie, luchtweginfecties zoals een verkoudheid, bijholteontstekingen en roken: het zijn allemaal redenen dat je neus verstopt kan zitten. En als het vooral bij het gaan liggen is, kan je verstopte neus ook aan vergrote onderste neusschelpen te wijten zijn. De onderste neusschelpen filteren, bevochtigen en verwarmen de geïnhaleerde lucht. Tijdens het liggen stroomt er meer bloed naar het hoofd en neemt de doorbloeding van de neusschelpen toe. De doorgang kan hierdoor geblokkeerd raken, met een verstopte neus als gevolg. Slapen met een verstopte neus is niet gevaarlijk, maar wel vervelend.

Lees ook: Ophalen of snuiten, wat is beter?

Wat kun je zelf doen tegen een verstopte neus bij het slapen?

  1. Snuit je neus liever niet. Het beste kun je je neus ophalen. Op die manier gaat slijm ofwel snot het snelst via je keel naar de maag, waar maagzuur afrekent met eventuele ziekteverwekkers. Bij snuiten bouw je kortdurend druk op in de neus, waardoor het slijm inclusief virussen en bacteriën in de neusbijholtes terecht kan komen. Dit zorgt voor ontstekingen. Als je wél snuit, druk dan een neusgat dicht en snuit vooral niet te hard. Gebruik telkens een schone papieren tissue.
  2. Leg je hoofd wat hoger op een paar kussens. Om de zwelling te verminderen helpt het om met je hoofd iets hoger te slapen. Dan loopt er minder bloed in de neusschelpen en blijft je neus meer open. Verstopping in de neus is 's nachts ook vaak erger, omdat de neus en de bijholten dan moeilijker kunnen draineren. Daardoor hoopt het slijm zich op in je hoofd, waardoor het moeilijker wordt om te ademen. Een iets hogere positie helpt je sinussen dan. 
  3. Gebruik een luchtbevochtiger. Een droge neus kan pijnlijk aanvoelen en gevoeliger zijn voor slijm. Luchtbevochtigers maken de lucht vochtiger, voorkomen overmatige droogheid en verminderen de pijn die optreedt als je ademt met een verstopte neus
  4. Een verstopte neus kan ertoe leiden dat je door de mond ademt, waardoor je keel droog en pijnlijk wordt. Dat maakt het moeilijker om te slapen. Honing of keelpastilles helpen.
  5. Neem een stomende douche voor het slapengaan. Hete stoom kan helpen om de sinussen te openen. Stoom maakt het opgedroogde slijm los en helpt de neus leeg te maken voor het slapengaan, waardoor pijn en verstopping afnemen. 
  6. Draag een neusstrip. Neusstrips worden op de neusbrug bevestigd en trekken de neusgaten iets naar buiten. Een neusstrip helpt niet alleen tegen snurken, het kan je ook helpen makkelijker adem te halen als je een verstopte neus hebt. 
  7. Stop met roken.
  8. Vermijd alcohol. Alcohol bevordert uitdroging, ook van de slijmvliezen in je neus, wat een verstopte neus kan verergeren. 
  9. Stop met gebruiken van neusspray met xylometazoline. Wanneer je deze neusspray langer dan een week gebruikt, raakt je neus hieraan gewend. De werkingsduur van de spray wordt dan steeds korter en de slijmvliezen zwellen na kortdurende verlichting juist extra op. Zo kom je in een vicieuze cirkel terecht. Gebruik liever een zoutoplossing. De huisarts kan je eventueel helpen om het gebruik van een neusspray met xylometazoline af te bouwen.
  10. Zorg dat je voor het slapen genoeg gehydrateerd bent, dus drink voldoende water. Vocht verdunt slijm in je neus, dus daardoor zal je minder last hebben van klachten.
  11. Hoe minder stof, des te minder kans dat je neus dicht gaat. Stofzuig je slaapkamer voldoende en gebruik eventueel hypoallergene kussenslopen en matrasbeschermers. Was je beddengoed regelmatig op hoge temperaturen om allergenen te elimineren.
  12. Komt de verstopte neus door een allergische reactie? Je huisarts kan medicijnen voorschrijven. Ontstekingsremmende neussprays of druppels voorkomen zwelling, ontsteking en onderdrukken de allergische reactie op bijvoorbeeld pollen, dieren of huisstofmijt. Daarbij wordt regelmatig ook een medicijn tegen allergie (antihistaminicum) voorgeschreven. Daarmee wordt de allergische reactie onderdrukt.
  13. Bij ontstekingen van de neus- en bijholten schrijft de arts soms ook antibiotica en ontstekingsremmers voor.
  14. Het kan een bijwerking van medicijnen zijn. Sommige medicijnen hebben een verstopte neus als bijwerking, zoals sommige pijnstillers en druppels tegen een hoge oogdruk. Check de gebruiksaanwijzing en overleg eventueel met je arts of je van medicijnen kunt wisselen.
  15. Mentholzalf op je borst kan helpen je neus open te houden.
  16. Het is een huismiddeltje, maar sommige mensen zweren erbij: een halve rauwe ui naast je bed.

Lees ook: Kun je verslaafd raken aan neusspray?

Laatste redmiddel: een operatie

Als je neus verstopt blijft zitten, dan is een operatie mogelijk waarbij de onderste neusschelp wordt verkleind. Soms wordt dit in combinatie gedaan met een correctie van het neustussenschot. Dit kan worden gedaan onder algehele narcose, maar soms wordt er ook gekozen voor een operatie waarbij een aantal elektrische pulsen wordt gegeven onder plaatselijke verdoving. Hiervoor moet je een verwijzing hebben naar de KNO-arts.

Lees ook: Hoe vaak moet je onder je bed stofzuigen?


 

Auteur 
Bron 
  • Thuisarts
  • Albert Schweitzer ziekenhuis
  • Gezondheid.be
  • Amsterdam UMC