Moeite met inslapen
Niet alleen volwassenen hebben slaapproblemen, ook veel tieners slapen slecht. Meestal gaat het om moeite met inslapen en moeite om 's morgens wakker te worden. Eigenlijk hebben pubers hun slaaptijd verlegd.
Het laat in slaap vallen heeft te maken met de biologische klok die blijkbaar wat anders is ingesteld. Vanuit dat perspectief zouden scholen eigenlijk om twaalf uur moeten beginnen. Slaapproblemen bij tieners kunnen ook ontstaan vanwege problemen op school of thuis of door bijvoorbeeld een verliefdheid.
Slecht slapen zorgt er in ieder geval voor dat veel tieners niet fit in de klas zitten. Een slaaptekort geeft allerlei klachten, zoals slaperigheid overdag, moeheid, gapen en lusteloosheid.
Daarnaast kunnen er problemen op school ontstaan met het vasthouden van de aandacht, maar ook met het geheugen en inprenting. Ook kunnen er meer wisselende emoties voorkomen, zoals bijvoorbeeld sneller boos worden, verdriet of gevoelens van neerslachtigheid en depressie. En dat terwijl deze gevoelens toch al in de puberteit sterker aanwezig zijn.
Tips
De regels om tot een gezonde slaap te komen, wordt ook wel de slaaphygiëne genoemd. De volgende tips kunnen helpen voor een goede nachtrust.
- Probeer zowel in de weekenden als op gewone dagen ongeveer dezelfde tijd naar bed te gaan en op te staan. De regelmaat zorgt ervoor dat ook buiten het weekend het opstaan minder moeite kost.
- Doe geen slaapjes tussendoor, omdat ze een verstoring geven van het ritme dat hierboven al is genoemd.
- Ga als het kan overdag altijd naar buiten. Buitenlucht en zonlicht zorgen voor een betere regeling van het dag-nachtritme. Gezonde lichamelijke inspanning geeft een gezonde moeheid, waardoor het slapen ook weer beter gaat.
- Zorg voor een frisse slaapkamer. Een warme slaapkamer veroorzaakt eerder een slechte slaap.
- Zet geen televisie op de slaapkamer, gebruik geen computer, tablet of smarthphone.
- Voor het slapen gaan is het belangrijk om een beetje tot rust te komen, door iets te lezen, door naar rustige muziek te luisteren of iets warms te drinken. Vooral tieners die nog lang met hun schoolwerk bezig zijn geweest, zouden een half uur even moeten 'niksen' voor ze naar bed gaan.
- Koffie, en echte thee, bevatten caffeïne net als bepaalde frisdranken en kunnen daarom in de avond beter niet worden genomen als het inslapen moeilijk gaat.
- Rook niet en drink geen alcohol. Het roken van sigaretten en het drinken van alcohol is behalve voor een heleboel andere dingen ook slecht voor je slaapritme.