Hoe ongezond is het glas water op je nachtkastje?

Handig of onhygiënisch?

Een hand reikt naar een glas water
Getty Images

Ga jij ’s nachts ook liever niet je bed uit voor een slokje water? Dan is een glas water op je nachtkastje best handig tegen de dorst. Toch is dat niet zo onschuldig als je denkt.

Als je je glas met water iedere avond ververst, zal het qua hygiëne wel meevallen. Maar als je gewend bent om je halfvolle glas te laten staan op dinsdagochtend en er donderdagnacht weer een slok uit neemt, kan het zijn dat het anders proeft.

Stof, insecten en bacteriën

Je wil er misschien niet aan denken, maar waarschijnlijk is er wel wat stof in het glas beland. Ook rondvliegende insecten of deeltjes van je huisdier(en) kunnen hun weg naar het glas met water hebben gevonden. Daarbij neemt water kooldioxide op uit de lucht, wat ervoor zorgt dat de ph-waarde van het water daalt. De veranderende zuurgraad zorgt ervoor dat het water wat zuurder smaakt. Vergeet daarbij ook niet de lichaamseigen bacteriën die op het glas zullen zitten.

Niet heel schadelijk

Fris is het misschien niet, maar heel schadelijk is het ook niet. Microbioloog Frederik Hammes zegt tegen Quest dat het water in principe weken tot maanden relatief goed kan blijven. Volgens Hammes zitten er ook bacteriën in vers kraanwater: “Er kunnen tien- tot honderdduizend bacteriën zitten in een milliliter kraanwater. Het zijn goede bacteriën. Je wordt er niet ziek van.” Daarbij zullen bacteriën zich niet graag in het water vermenigvuldigen, vertelt de microbioloog: “Voedingsstoffen zijn de beperkende factor. In het water zit maar weinig voedsel voor de bacteriën, dus zullen ze niet zo snel groeien.”

Je hoeft je dus niet heel druk te maken over water dat al een nacht of twee op je nachtkastje heeft gestaan, maar Hammes raadt alsnog een vers glas water aan — al is het al om de smaak.

Auteur 
Bron 
  • Quest