Zo zorg je voor ultiem comfort
Voor een goede nachtrust is je matras heel belangrijk, maar hoe weet je nu of je matras voor jou een geschikt exemplaar is? En hoe kun je je matras het beste onderhouden? Gezondheidsnet vroeg het Chris Nederhorst van Royal Health Foam.
1. Hoe vaak moet je een nieuw matras kopen?
"Gemiddeld eens in de 8 tot 10 jaar. Een goed matras heeft dan veel veerkracht verloren en is ook onhygiënisch geworden."
2. Waar moet je op letten bij het kopen van een matras?
"Bepaal als je een matras wilt kopen of het goed bij je past qua temperatuur en hardheid/zachtheid. Daarnaast moet je matras natuurlijk prettig liggen. Let ook op de leveringsvoorwaarden, garantie en – misschien wel het belangrijkste – of je het matras thuis op proef kunt krijgen (liefst met een niet-goed-geldteruggarantie).
Het inschatten welke temperatuur bij je past is misschien lastig, maar er zijn wel zaken waar je op kunt letten. Elk matrastype heeft zijn eigen eigenschappen. Zo is een latexmatras verreweg het warmst en ventileert het niet echt goed. Dat is niet aan te raden als je het snel warm hebt of veel transpireert. Een traagschuimmatras werkt goed bij lichamelijke klachten en zorgt voor minder druk op schouders en heupen. Een koudschuimmatras ventileert bijzonder goed en biedt veel veerkracht en dus ondersteuning. Polyether is het ouderwetse schuimrubber met een matige ventilatie en matige veerkracht. Een pocketmatras ventileert bijzonder goed maar is wel vrij wiebelig.
Thuis een matras uitproberen is daarom het beste. Zo kun je in je eigen vertrouwde omgeving er echt op slapen en ervaren hoe je er op wakker wordt. Je hebt hier echter wel minimaal vier weken voor nodig. De proeftijd moet dus minimaal vier weken duren, want anders zouden eventuele klachten wel eens als de proeftijd verstreken is aan het licht kunnen komen. Of je weet of een matras goed voor je is merk je vooral aan het wakker worden. Stel jezelf twee vragen: Voel je je uitgerust? En hoe voelt je rug?"
3. Is er een verschil tussen een matras voor volwassenen en kinderen?
"Jazeker, een kindermatras mag geen zones hebben. Zones zijn plekken, bijvoorbeeld in het schouder-of heupgedeelte, waar het matras zachter is. Een gemiddeld kind is meestal te klein en komt totaal verkeerd in de zones te liggen. Andere aandachtspunten bij het kopen van een kindermatras zijn, veiligheid (certificeringen), is het tijkje (textiel van de matras) afritsbaar en wasbaar op tenminste 60 graden (60 graden is huisstofmijt dodend) en kan de matras goed ventileren."
4. In wat voor situaties heb je een speciaal matras nodig?
"De juiste hardheid/zachtheid is essentieel voor een fijn en goed ligcomfort. Iemand die zwaar is, heeft een steviger matras nodig dan een lichtgewicht. Ook is het zo dat bij lichamelijke klachten het meestal wenselijk is om zo min mogelijk druk te voelen. Traagschuim werkt drukverlagend en biedt daardoor meer comfort en ontziet de pijnlijke plekken. Daarnaast ligt traagschuim comfortabeler.
Bij gewichtsverschil tussen partners van meer dan 25 kilogram is het meestal beter om twee losse matrassen aan te schaffen. Ook is het beter voor twee losse matrassen te kiezen als er sprake is van lichamelijke klachten omdat de juiste afstemming dan meestal veel nauwkeuriger moet zijn."
5. Hoe moet je je matras onderhouden?
"Was de tijk (het textiel van het matras) minimaal 2 keer per jaar. Een matrastijk wordt bijzonder onhygiënisch na verloop van tijd. Was deze op minimaal 60 graden; pas dan doodt je de huisstofmijten die in de matrastijk zitten. Daarnaast is het verstandig om het matras eens in de drie maanden om te keren, omdat je op deze manier de levensduur van het matras aanzienlijk verlengt.
Ook is het slim om het matras dagelijks te luchten en daarom het dekbed gedurende de dag open te laten liggen. Het gebruik van een dikke katoenen molton is bijzonder aan te raden omdat je deze makkelijk kunt wassen en zodoende het matras veel schoner houdt."
Chris Nederhorst is 30 jaar actief in de matrassenbranche en heeft meer dan 30 verschillende (medische) matrassen ontwikkeld en geproduceerd voor zijn merk Royal Health Foam. Daarnaast schrijft Chris Nederhorst wekelijks artikelen op het gebied van matrassen en slapen voor de website www.matras.info.