GRONINGEN - Bijslapen in het weekend is op lange termijn niet gezond. Een chronisch verstoorde slaap is een risicofactor voor de ontwikkeling van ziekten als overgewicht en type 2 diabetes. Dat blijkt uit onderzoek van Paulien Barf van de Rijksuniversiteit Groningen (RuG).
Barf heeft onderzocht wat het effect is van chronisch slaaptekort op de metabole regulatie in ratten. Daarmee wist ze aan te tonen dat verstoorde slaap leidt tot een verhoging van bloedglucosewaarden. Ze concludeert hieruit dat de ratten glucose-intolerant zijn geworden. Glucose-intolerantie wordt gezien als de eerste stap in de ontwikkeling van type 2 diabetes.
Uit eerder onderzoek is al gebleken dat slaaptekort bij ratten juist leidt tot het verlies van lichaamsgewicht. Barf ontdekte dat dit wordt veroorzaakt door een verhoging van de energieuitgave tijdens slaaptekort. Maar, als de periodes van slaaptekort worden afgewisseld met periodes van rust, komen de ratten aan in gewicht.
Herstelslaap
Deze afwisseling van slaaptekort en herstelslaap is iets wat in het dagelijkse leven van mensen vaak voorkomt: slaaptekort gedurende de week en bijslapen in het weekend.
Eerdere studies hebben laten zien dat herstelslaap van belang is voor allerlei fysiologische processen, maar Barf maakt nu duidelijk dat zo’n continue afwisseling voor een lange periode schadelijk kan zijn voor de energiehuishouding en daardoor een risicofactor kan zijn voor de ontwikkeling van metabole ziekten.
- Rijksuniversiteit Groningen