Wanneer werkt de pil niet?

Je kunt niet altijd op 'de pil' vertrouwen

de pil
Getty Images

'De pil' is een betrouwbaar anticonceptiemiddel. Maar in sommige gevallen werkt hij niet meer. Bij overgeven of diarree bijvoorbeeld, bij het gebruik van bepaalde medicijnen of als je hem vergeet te nemen. Wanneer kun je niet op de anticonceptiepil vertrouwen?

Als je ziek bent en last hebt van diarree of moet overgeven, dan is er een grote kans dat de werkzame hormonen in de pil niet door je lichaam konden worden opgenomen. In dat geval gelden de volgende richtlijnen. Als je binnen drie uren na het nemen van de pil moet overgeven of last hebt van waterdunne diarree, dan kun je er van uitgaan dat de pil niet of niet goed werkt. Neem dan een paar uur later, liefst op een moment dat je niet meer erg misselijk bent, een nieuwe pil uit een reservestrip. Als je de pil al langer gebruikt, minimaal een maand, dan kun je eventueel een pil overslaan en de volgende dag de nieuwe pil slikken. Lees er voor de zekerheid nog even de bijsluiter op na.

De pil vergeten

De meeste vrouwen slikken de pil op een vast tijdstip. Het is geen probleem als je de pil op een dag veel later slikt dan gebruikelijk. Maar als je meer dan 12 uur te laat bent, dan kun je de pil als 'vergeten' beschouwen. Je kunt hem dan alsnog nemen of overslaan. Dat is afhankelijk van de soort pil die je gebruikt. Ben je echter minder dan één maand aan de pil, dan is de betrouwbaarheid van de werking na 12 uur afgenomen. Wat ook meespeelt bij het moment van te laat slikken of vergeten is de periode binnen je cyclus. Lees de bijsluiter of neem bij twijfel contact op met de apotheek.

De pil en antibiotica

Sommige antibiotica kunnen de werking van de pil beïnvloeden. Er is een kleine kans dat de antibiotica rifabutine, rifampicine, amoxilline, tetracycline, doxycycline en minocycline de pil in meer of mindere mate onbetrouwbaar maken. Niet alle bijsluiters maken hier overigens melding van. Sommige producenten van antibiotica menen dat de werking van de pil niet of slechts zeer minimaal wordt beïnvloed. Toch zijn er zwangerschappen beschreven die ontstonden tijdens het gebruik van antibiotica en de pil.
Om die reden kun je tijdens de dagen dat je de antibioticakuur neemt het beste voor extra bescherming tegen conceptie zorgen, bijvoorbeeld in de vorm van condooms. Omdat de antibiotica ook na het stoppen van de kuur nog een tijdje doorwerken, is de extra bescherming tot twee weken na de kuur nog nodig.

Andere medicijnen

Behalve antibiotica zijn er nog enkele andere medicijnen die de pil onbetrouwbaar kunnen maken. Dat zijn sommige middelen tegen epilepsie, medicijnen tegen schimmelinfecties en middelen tegen tuberculose. Geven bijsluiters van deze medicijnen aanleiding tot onzekerheid over de combinatie met de anticonceptiepil, overleg dan met je arts of de apotheek.

St Janskruid

Sint Janskruid heeft een ongewenste wisselwerking met de pil en ook andere vormen van anticonceptie, zoals een implantatiestaafje, de nuvaring en de pilpleister. Sint Janskruid wordt gebruikt als middel tegen depressieve gevoelens. Het kan als medicijn worden voorgeschreven, maar het is in de winkel ook als kruidenmiddel te koop. Het is soms ook verwerkt in homeopathische middelen. In alle vormen maakt het de pil helaas onbetrouwbaar.

Sint Janskruid zorgt er voor dat bepaalde stoffen van de anticonceptiepil versneld worden afgebroken, waardoor de pil niet goed werkt. Wie Sint Janskruid gebruikt, kan in overleg met de arts een anticonceptiepil met een hoge dosering nemen. Een andere mogelijkheid is condooms te gebruiken. Net als antibiotica werkt Sint Janskruid na een kuur nog enige tijd door. Afhankelijk van de dosering kan dat wel vier weken duren.

Auteur