Nederland start grootste hiv/aids programma ter wereld

Getty Images

DEN HAAG - Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft 35 miljoen euro vrijgemaakt waardoor in zestien landen homo’s, drugsgebruikers en sekswerkers makkelijker toegang kunnen krijgen tot voorlichting, condooms, behandeling met hiv-remmers en zorg.

Nooit heeft een land zo’n groot hiv/aids programma gericht op kwetsbare groepen gestart. Het kan een grote ommezwaai betekenen in het terugdringen van het aantal hiv-infecties in deze zestien landen. Het programma wordt uitgevoerd door zeven Nederlandse organisaties onder leiding van het Aids Fonds en start in september. Behalve de bijdrage van Buitenlandse Zaken wordt er 11,7 miljoen bijgedragen uit andere bronnen om het programma mogelijk te maken.

Nederlandse aanpak
Het 4,5 jaar durende programma betekent een voorzetting van de 'Nederlandse aanpak' binnen de internationale aidsbestrijding waarbij toegang tot preventie en zorg in combinatie met decriminaliseren van drugsgebruik, homoseksualiteit en sekswerk centraal staan. Alleen zo kunnen homo’s, druggebruikers en prostitué(e)s de zorg krijgen die nodig is.

Een goed voorbeeld van deze zorg zijn integrale spuit-omruilprogramma’s voor injecterende drugsgebruikers. Vele hiv-infecties worden hiermee voorkomen. De Nederlandse aanpak wordt internationaal erkend als zeer succesvol.

Waarom juist deze groepen?
Kwetsbare groepen worden tien tot twintig keer vaker geïnfecteerd met hiv dan de algemene bevolking. Slechts 8 procent heeft toegang tot preventie, zorg, hiv-behandeling en ondersteuning. In veel van landen bestaat wetgeving die toegang tot zorg moeilijk of onmogelijk maakt. Het aanbieden van hiv/aidszorg die is ontwikkeld voor en door deze kwetsbare groepen moet dan ook hand in hand gaan met politieke druk om dergelijke wetgeving te veranderen. Dit is precies waar het programma zich op richt.

Zestien landen
Het programma gaat in zestien landen lopen: Georgië, Kirgizië, Tadzjikistan, Oekraïne, Botswana, Oeganda, Kenia, Zimbabwe, Zuid-Afrika, Nepal, Pakistan, Vietnam, Indonesië, Brazilië, Costa Rica en Ecuador.

Auteur 
Bron 
  • Soa Aids Nederland
  • Aids Fonds