BAARN - Werknemers die niet tevreden zijn met hun baan kampen vaker met ernstige, aanhoudende rugpijn dan anderen met een positievere houding. Dit blijkt uit onderzoek van de University of Western Australia.
315 patiënten die voor het eerst naar de huisarts gingen met niet-specifieke rugpijn werden een half jaar lang gevolgd. Ze werden bij het eerste huisartsbezoek geïnterviewd en na drie, zes en twaalf weken en na een half jaar. Aan het eind van het onderzoek deden nog 169 mensen mee aan de studie. Een derde daarvan had aanhoudende rugpijn ontwikkeld. Bij sommigen was de pijn verergerd.
Geen fysieke oorzaak
Hoewel de patiënten zich ziek meldden, hadden er maar een paar last van fysieke veranderingen, zoals een hernia. Lichamelijk onderzoek toonde geen oorzaken aan voor hun problemen. Mensen die zich angstig en hulpeloos voelden, beweging vermeden en de ernst van hun klachten uitvergrootten, kregen vaker chronische klachten.
Positief denken
"Positief denken heeft een grote impact op lage rugpijn. Als een medewerker invloed heeft op zijn werkzaamheden, kan hij zijn positieve houding terugkrijgen en kunnen de klachten vanzelf overgaan. Iemand die naar je luistert en emotionele steun biedt is een belangrijke beschermende factor", zegt Markus Melloh, orthopedisch chirurg en reumatoloog.
"Als mensen eenmaal ziek thuis zijn, is het moeilijker om weer aan het werk te gaan en verergert de pijn. Het is een vicieuze cirkel die je moet doorbreken", aldus Melloh. "Het onderzoek laat zien dat patiënten die zich hulpeloos voelen en denken dat elke beweging ze in een rolstoel doet belanden, hun aandoening verergeren."
- Medical Xpress