Nodig bij afweeronderdrukkende medicatie
Voor veel mensen is de griep een vervelende winterkwaal die vanzelf weer overgaat. Als je afweer minder goed werkt, kan een griepje grotere gevolgen hebben. Reumapatiënten die afweeronderdrukkende medicijnen gebruiken, krijgen daarom een uitnodiging voor een gratis griepprik.
Griep wordt veroorzaakt door verschillende influenzavirussen. De eerste klachten zijn rillerigheid, hoesten, pijn in je keel, hoofd en spieren. Daarna volgt hoge koorts. Meestal knap je na drie tot vijf dagen weer op, maar je kunt je nog weken moe en slap voelen. Bij mensen met weinig weerstand kan de griep zeer ernstig verlopen en zelfs dodelijk zijn. Gebruik je medicijnen tegen reuma die je afweer onderdrukken, dan is het dus verstandig om een griepprik te halen.
Bij afweeronderdrukkende medicijnen kun je denken aan azathioprine (merknaam Imuran), methotrexaat, prednisolon, etanercept (Enbrel), adalimumab (Humira) en infliximab (Remicade) of een van de andere biologicals.
Werking
In het vaccin zitten dode deeltjes van de meest voorkomende griepvirussen (ook wel influenzavirussen genoemd) . Deze virusdeeltjes worden met een injectienaald in je bovenarm gespoten. Je lichaam maakt dan antistoffen aan. Na twee weken heb je voldoende antistoffen aangemaakt om beschermd te zijn tegen de griep. Kom je in aanraking met een van de griepvirussen die in het vaccin zit, dan maken de antistoffen het virus onschadelijk.
Omdat de griepprik alleen dode virusdeeltjes bevat, kun je geen griep krijgen van het vaccin zelf. De prik kan wel een beetje roodheid, zwelling en pijn in je arm veroorzaken. Dat trekt binnen een paar dagen weg. Sommige mensen voelen zich na de vaccinatie een paar dagen niet zo lekker en hebben bijvoorbeeld een dag last van hoofdpijn of verhoging. Dit gebeurt met name bij kinderen die nog niet met een griepvirus in aanraking zijn gekomen. In zeer zeldzame gevallen worden ernstige bijwerkingen gemeld.
Geen garantie
De griepprik biedt helaas niet de garantie dat je helemaal geen griep krijgt. Het duurt twee weken voordat het vaccin werkt, dus als je binnen die twee weken besmet wordt, krijg je toch griep. Daarnaast is bekend dat de afweer na een infuus met rituximab (merknaam Mabthera) minder goed werkt of soms zelfs niet reageert op de griepprik.
Ook als je eigen afweersysteem niet goed werkt, kun je toch ziek worden, maar de griep verloopt dan wel minder ernstig. Bovendien ben je beschermd tegen de ernstige gevolgen van de meest voorkomende griepvirussen.
Uitnodiging
Kinderen en volwassenen die extra risico lopen om ernstig ziek te worden van de griep, krijgen in oktober of november een uitnodiging van hun huisarts voor een gratis griepprik. Dit geldt bijvoorbeeld voor 60-plussers, diabetici, hart- en nierpatiënten en mensen met een verminderde weerstand. De griepprik wordt aan deze groepen aanbevolen, maar hij is niet verplicht. Je mag zelf bepalen of je gebruik maakt van de uitnodiging voor de griepprik.
Krijg je geen uitnodiging, maar denk je dat je toch een griepprik nodig hebt? Overleg dan even met de huisarts. Als je tot de doelgroep behoort krijg je dan alsnog een gratis griepprik. Behoor je niet tot de doelgroep, dan schrijft de huisarts een recept uit voor het vaccin. Dit kun je kopen bij de apotheek en vervolgens door de huisarts laten injecteren. Sommige verzekeraars vergoeden het vaccin en de toediening door een arts.
Sommige organisaties bieden hun medewerkers ook een gratis griepprik aan en organiseren spreekuren waarop de bedrijfsarts vaccineert. Hieraan kun je vrijwillig deelnemen.
Allergie
Alleen als je allergisch bent voor kippenei-eiwit, mag je geen griepprik krijgen. In het vaccin kan namelijk een beetje kippenei-eiwit zitten. Ook als je koorts hebt, kun je de inenting beter uitstellen. Vrouwen die net zwanger zijn en baby’s jonger dan 6 maanden mogen ook geen griepprik krijgen. Bij verkoudheid mag je wel de griepprik halen.
- Artsennet
- RIVM