8 vragen over de griep

Kun je twee keer griep krijgen in één seizoen?

Getty Images

Koorts, koude rillingen, hoofdpijn, keelpijn en spierpijn. Allemaal symptomen die bij de griep horen. Heb jij er last van? Acht veelgestelde vragen over griep én de antwoorden op een rij.

Wat is griep?

Griep wordt veroorzaakt door het influenzavirus. Bij griep heb je last van symptomen als koorts, koude rillingen, hoofdpijn, keelpijn en spierpijn. Veel ziektes met koorts, verkoudheid en hoesten worden in de volksmond 'griep' genoemd. Meestal worden deze ziektes echter veroorzaakt door een ander virus en is er dus geen sprake van griep. Echte griep komt vooral in de winter voor.

Waarom krijgen mensen vooral in de winter griep?

In de winter zijn de temperaturen lager en is de lucht droger. Het griepvirus gedijt daar goed bij. Mensen zitten in het winterseizoen vaak veel en dicht bij elkaar in kleine ruimten die weinig geventileerd worden. Het virus verspreidt zich hierdoor gemakkelijker.

Kun je griep voorkomen?

De enige bewezen methode om griep te voorkomen is de griepprik. Toch zijn er ook mensen die griep krijgen terwijl ze de griepprik hebben gehaald. De griepprik werkt alleen tegen de belangrijkste virussen waardoor mensen dat jaar de griep krijgen. Daarom moet je ook ieder jaar weer een nieuwe griepprik halen.

Kun je twee keer griep krijgen in één seizoen?

Helaas ben je niet immuun voor de griep als je het eenmaal hebt gehad. Het influenzavirus is er in verschillende subtypen, die op hun beurt weer in allerlei varianten voorkomen. Doordat die ook nog eens voortdurend veranderen, kun je steeds opnieuw griep krijgen.

Hoelang duurt de griep?

Griep gaat meestal vanzelf over. De koorts en pijn zullen drie tot vijf dagen aanhouden, maar het kan wel een paar weken duren voordat je je weer helemaal fit voelt. Soms gaat het niet vanzelf over. Er kunnen andere ziekten bijkomen waarvoor je wel een behandeling nodig hebt, zoals bijvoorbeeld longontsteking.

Wanneer moet je naar de huisarts met griep?

Als je langer dan vijf dagen ziek bent, benauwd wordt of als je suf wordt of veel slijm ophoest. Ook als je onder een risicogroep valt en de griep hebt, is het verstandig contact op te nemen met je huisarts. Risicogroepen zijn: mensen die ouder dan 60 jaar zijn, een hart- of vaatziekte hebben, een longziekte zoals astma of COPD hebben, diabetes hebben, een nierziekte hebben of weinig weerstand door een ziekte of medicijnen, zoals chemotherapie. Ook als je griep hebt gehad en een paar dagen geen koorts hebt gehad, maar toch weer koorts krijgt.

Mag je sporten als je grieperig bent?

Als je griep hebt, mag je niet sporten. Je lijf heeft veel energie nodig om weer beter te worden, dus verspil geen kracht aan sporten. Flink bewegen met griep vertraagt je herstel alleen maar. Het kan zelfs gevaarlijk zijn om te trainen met koorts.

Wat kun je het beste drinken bij griep?

Omdat je bij koorts veel vocht verliest, is het belangrijk om veel te drinken. Water of thee bijvoorbeeld. Veel mensen knappen op van een kop gemberthee. Ook zweren velen bij een kom kippensoep om zich weer wat beter te voelen.

Auteur 
Bron 
  • Nivel
  • Nederlands Huisartsen Genootschap
  • RIVM