Anticonceptie door hormonen
De anticonceptiepil, ook wel 'de pil' genoemd, is één van de betrouwbaarste middelen om niet zwanger te raken. Slechts 1 op de 10.000 vrouwen raakt zwanger ondanks de pil. Maar je moet de gebruiksaanwijzing wel goed opvolgen!
De pil is er voor vrouwen van alle leeftijden. Vroeger werd dikwijls gezegd dat je eerst een jaar regelmatig moest menstrueren voordat je met de pil kon beginnen.
De meeste artsen zien hier tegenwoordig echter geen reden meer voor. Je kunt dus na je eerste ongesteldheid met de pil beginnen. De eerste menstruaties komen vaak onregelmatig en kunnen vrij hevig zijn. Bij dit soort klachten kan de pil juist helpen.
Voordelen van de pil
De anticonceptiepil is het meest gebruikte voorbehoedsmiddel in Nederland. Het gebruik ervan kent vele voordelen:
- De pil is het meest betrouwbare voorbehoedsmiddel om te voorkomen dat je zwanger wordt.
- Je krijgt een regelmatige menstruatiecyclus.
- De meeste vrouwen hebben minder last van menstruatieklachten.
- Je kan je menstruatie uitstellen of vervroegen, bijvoorbeeld als je met vakantie gaat.
- Er zijn zoveel verschillende soorten pillen, dat er altijd wel eentje is die bij jouw lichaam past.
- In sommige gevallen helpt de pil om acne te verminderen.
Bijwerkingen
De pil heeft ook mogelijke bijwerkingen waar je rekening mee moet houden. Vooral rokende vrouwen boven de 35 jaar hebben een iets grotere kans op hart- en vaatziekten.
Er wordt soms ook een verband gelegd tussen het gebruik van de pil en het krijgen van trombose of een verhoogde bloeddruk. Deze ernstige bijwerkingen komen heel zelden voor. Daarom is het maar voor heel weinig vrouwen beter de pil niet te gebruiken.
De nieuwe, lichte pillen bieden bovendien veel minder risico's. Ze geven ook minder aanleiding tot gewichtstoename, iets dat vroeger vaak samenhing met pilgebruik.
Er zijn vele soorten anticonceptiepillen. De huisarts kan samen met jou bepalen welke het beste bij je past. Hou er ook rekening mee dat de pil je niet beschermt tegen geslachtsziekten. Wanneer je geen vaste relatie hebt, moet je voor bescherming tegen soa's dus ook een condoom gebruiken.
De pil en trombose
Sinds de introductie van de pil in de jaren 60 zijn de anticonceptiepillen steeds lichter geworden. Er wordt nog steeds veel onderzoek gedaan naar de anticonceptiepil.
De laaggedoseerde zogenaamde derde generatie pillen, zoals Marvelon, Femodeen, Minulet, Mercilon, Meliane of Harmonet, zouden een verhoogde kans op trombose hebben, ten opzichte van de tweede generatie, zoals Stediril 30, Microgynon 30 of 50, Neo-Stediril en Lovette. Het gebruik van de derde generatie pillen is in Nederland door de beroering sterk gedaald.
Zo slik je de pil
Bijna elke pillenstrip bestaat uit 21 tabletten. Je slikt die 21 dagen lang. Daarna stop je zeven dagen. In de week zonder de pil krijg je een bloeding die lijkt op een menstruatie. Deze wordt ook wel onttrekkingsbloeding genoemd. Ze duurt minder lang dan een menstruatie, je verliest minder bloed en je hebt minder last van buikpijn. Ook in de pauzeweek ben je met de pil beschermd tegen zwangerschap.
Wanneer je voor het eerst begint met de pil, kun je deze het beste beginnen te slikken op de eerste dag van je menstruatie. Je kunt dan meteen veilig vrijen. Begin je niet op de eerste dag met de pil? Begin dan op de vijfde dag van je menstruatie. Je moet dan wel de eerste veertien dagen een condoom gebruiken als je vrijt.
Neem de pil elke dag op ongeveer hetzelfde tijdstip in. Dat verkleint de kans dat je hem vergeet. Als je 's ochtends moeilijk wakker wordt, neem de pil dan beter 's avonds in. De minipil kent geen stopweek. Deze strip bevat 28 pillen. Na elke strip begin je meteen weer aan een nieuwe.
Bloedingen
Tussentijdse bloedingen kunnen normaal zijn tijdens de eerste drie maanden dat je de pil neemt. Het lichaam heeft tijd nodig om zich op de anticonceptiepil in te stellen. Ook andere bijwerkingen verdwijnen meestal binnen één tot twee maanden.
Blijven de bijwerkingen aanhouden, verlies je echt veel bloed of blijft het bloedverlies langer dan een paar maanden duren, ga dan naar de dokter. Misschien kan je beter overstappen op een andere pil, die minder hormonen bevat.