Mannen die minstens een uur per week lichamelijk actief zijn, hoeven ‘s nachts minder vaak naar het toilet. Dat blijkt uit een onderzoek van Loyola University Chicago.
’s Nachts vaak moeten plassen is een veelvoorkomend urologisch verschijnsel bij oudere mannen, genaamd nycturie. Het kan te maken hebben met een vergrote prostaat, overmatige urineproductie, kleine blaas of slaapproblemen.
Vergrote prostaat
Kate Wolin en haar collega’s analyseerden gegevens uit een groot onderzoek waaraan mannen van 55 tot 74 jaar deelnamen. De mannen beantwoordden vragen over hun PSA-waarden, eventuele goedaardige prostaatvergroting, hun nachtelijke toiletgewoontes en leefstijl.
Ruim 28.000 mannen hadden al langer een goedaardige prostaatvergroting, bij 4710 andere mannen was dit recent ontdekt. In deze laatste groep bleken de mannen die wekelijks een of meer uren bewogen 13 procent minder kans te hebben op nycturie en 34 procent minder kans te hebben op hevige nycturie. Nycturie werd hierbij gedefinieerd als ’s nachts twee keer op moeten staan om te plassen en hevige nycturie als er drie keer of vaker uit moeten voor een bezoek aan het toilet.
Nut beweging
Mogelijk zorgt beweging voor een lager lichaamsgewicht, betere nachtrust en minder activiteit in het sympathische zenuwstelsel waardoor het nachtelijke plassen afneemt. Nader onderzoek moet uitwijzen hoeveel beweging daarvoor nodig is en welke mechanismen te maken hebben met het verband tussen bewegen en een afname van nycturie.
De resultaten van het onderzoek verschenen in Medicine & Science in Sports & Exercise.
- Medical Xpress