Jeuk, rode huid en uitslag
Schurft, ook wel scabiës, is een huidaandoening die wordt veroorzaakt door de schurftmijt. Iedereen heeft er wel eens van gehoord. Maar wat is schurft eigenlijk precies? Hoe loop je de aandoening op en gaat het vanzelf over? En hoe besmettelijk is het eigenlijk?
Scabiës is een besmettelijke huidaandoening. Eén van de belangrijkste klachten bij deze huidaandoening is jeuk. De jeuk ontstaat door een allergische reactie op de schurftmijt. Vaak is 's nachts de jeuk het hevigst en kan de jeuk over het hele lichaam optreden.
Na besmet te zijn met schurft duurt het twee tot zes weken voordat er klachten optreden. Mensen die al eerder schurft hebben gehad, krijgen sneller last van jeuk omdat zij al een allergie voor de mijt hebben.
Een behandeling is noodzakelijk bij schurftmijt. De huidziekte gaat namelijk niet vanzelf over. Daarnaast is een behandeling ook belangrijk om zo besmetting van anderen en uitbreiding van klachten te voorkomen.
Huidcontact
Besmetting kan plaatsvinden door 15 minuten of langer intensief huidcontact met iemand die schurft heeft. Schurft is alleen besmettelijk als er nog mijten aanwezig zijn in de huid.
Scabiës valt goed te behandelen met een speciale crème. Een crème die mijten én de eitjes doodt. Eventueel kan schurftmijt behandeld worden met tabletten. In de meeste gevallen zal een arts een crème voorschrijven.
Niet alleen de persoon met scabiës moet worden behandeld. Het is ook van groot belang dat de mensen die mogelijk besmet zijn, worden behandeld.
Kleding wassen
Alle kleding die 3 dagen (72 uur) voor en tijdens de behandeling direct op de huid gedragen is, moet worden gewassen. De mijten zullen pas sterven bij een temperatuur van 60 graden of hoger. Denk ook aan het wassen van jassen, sjaals, sloffen en aan beddengoed en handdoeken.
Spullen die niet of moeilijk te wassen zijn, kun je in een afgesloten plastic zak doen. Laat dit hier minimaal drie hele dagen in zitten bij kamertemperatuur.
Na behandeling verdwijnt de jeuk meestal binnen drie dagen. Wel kunnen mensen nog last houden van 'na-jeuk'. Dit omdat de allergische reactie nog enige tijd kan aanhouden. Hierbij kunnen antihistaminetabletten, mentholpoeder of een vette zalf helpen.
- Huidarts
- Huidinfo
- Huidziekten