Studie: vroeg avondeten verkleint risico op obesitas

avondeten-gewicht
Getty Images

Vroeg avondeten is beter voor je gewicht dan later op de avond en verkleint daardoor het risico op obesitas en chronische ziektes. Dit blijkt uit een nieuwe studie van Harvard Medical School in Brigham, meldt het AD.

"Eerder onderzoek toonde al dat laat eten geassocieerd wordt met een verhoogd risico op obesitas en met minder succes bij het afvallen", legt hoofdonderzoeker en hoogleraar geneeskunde Frank Scheer uit aan het AD. "We wilden verklaren waarom laat eten dat risico precies verhoogt."

Vier uur vroeger avondeten

Voor de studie deden Scheer en zijn team een experiment met zestien patiënten met een hoog BMI. De ene groep kreeg een strikt schema met maaltijden in de vroege vooravond voorgeschoteld, bijvoorbeeld om 17.00 uur. De andere groep kreeg dezelfde maaltijden, maar wel vier uur later op de dag. De laatste twee weken voor het onderzoek kregen de deelnemers ook slaap- en waakschema’s en volgden ze strikte, identieke diëten. Tijdens het experiment werden hun honger, eetlust, bloedwaarden, lichaamstemperatuur en energieverbruik nauwkeurig gemonitord.

Het blijkt dat vier uur later eten een aanzienlijk verschil maakt voor ons hongerniveau, de manier waarop we calorieën verbranden na de maaltijd en de manier waarop we vet opslaan. Dat komt doordat het effect heeft op de hongerhormonen leptine en ghreline. De leptinelevels, die een verzadigd gevoel geven, daalden sneller bij de deelnemers die later aten. Wie dus laat eet, verliest sneller zijn verzadigde gevoel. Wie vroeg eet, blijft langer verzadigd en heeft minder kans om de rest van de dag nog te snacken.

Bron 
  • ad.nl