Kun je beschimmelde noten na verhitten veilig eten?

Noten roosteren in een koekenpan
Getty Images

Kun je beschimmelde noten na verhitten veilig eten? Deze vraag ontvingen we van een lezer die een vergiftiging opliep door het eten van beschimmelde noten. Voedingsdeskundige Pascalle Stijger geeft antwoord.

Pascalle Stijger, voedingsdeskundige:

In noten kunnen kleine hoeveelheden van de natuurlijk giftstof aflatoxine voorkomen. Dit is een gifstof dat wordt geproduceerd door schimmels. Bij te grote hoeveelheden kun je hier ziek van worden. Ook in andere producten dan noten kan aflatoxine voorkomen, bijvoorbeeld in granen en peulvruchten. Bij de teelt en opslag van deze producten kunnen schimmels uitgroeien en vervolgens schimmelgifstoffen produceren. Dit is een bekend risico en in Europese wetgeving zijn hiervoor dan ook strenge regels opgesteld. Voor fabrikanten gelden strikte normen voor de maximale hoeveelheden aflatoxine in producten. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) houdt daar toezicht op. Als een te grote hoeveelheid van de gifstof wordt gevonden, dan komt er een terugroepactie.

Noten veilig eten: do’s en don’ts

Door de strenge regels wordt ervoor gezorgd dat ons eten zo veilig mogelijk is. Maar daarnaast is het ook belangrijk om na het kopen zelf veilig met je eten om te gaan. Als je noten in huis hebt, wil je natuurlijk voorkomen dat die kunnen gaan schimmelen. Dat doe je door ze goed afgesloten en droog te bewaren, het liefst bij een temperatuur van 10 tot 15 °C.

En zijn je noten toch beschimmeld of ruiken ze muf? Dan kun je ze beter niet meer eten. De kans bestaat dan dat er te veel van de schimmelgifstof aflatoxine in zit en je er ziek van kunt worden. Verhitten helpt daarbij niet. Schimmelgifstoffen kunnen namelijk goed tegen hitte. Zelf bij verhitting tot 300 °C wordt de giftige werking niet minder. Bakken of koken helpt dan dus niet. Ook invriezen maakt de schimmelstoffen niet onschadelijk, ze kunnen namelijk ook goed tegen kou.

Noten zijn vooral heel gezond

Het eten van noten heeft bewezen gezondheidsvoordelen. Noten leveren veel gunstige voedingsstoffen zoals vezels, eiwit, ijzer, vitamine E, vitamine B1 en onverzadigd vet. Ook verlagen ze het LDL-cholesterol wat helpt om je bloedvaten gezond te houden. Deze voordelen wegen op tegen de mogelijke risico’s van schimmelgifstoffen. Zeker omdat er dus strenge controles zijn. Een handje ongezouten noten per dag is dus vooral goed voor je gezondheid, en natuurlijk ook heel lekker!

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. 

Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.