De glutenvrije varianten van veel producten blijken niet alleen duurder, maar meestal ook een stuk ongezonder dan de normale variant. Dat concludeert de Consumentenbond.
De Consumentenbond analyseerde de ingrediëntenlijst van vijf A-merkproducten en hun glutenvrije versie. De glutenvrije producten bleken veel meer suiker, meer zout en meer vet te bevatten. Ook zitten er minder vezels in dan bij varianten van dezelfde producten die wel gluten bevatten.
Zout, suiker, vet
Zo zit er in glutenvrij knäckebröd van het merk Wasa maar liefst zes keer zoveel verzadigd vet en twee keer zoveel zout als in de volkoren versie. De glutenvrije pannenkoekenmix van Koopmans bevat twee keer zoveel zout dan de 6-granen pannenkoekenmix van hetzelfde merk.
De glutenvrije ontbijtkoek van Peijnenburg bevat per 100 gram 30 kilocalorieën meer dan de gewone versie, door de toevoeging van zuivel. De stroopwafels van Albert Heijn bevatten aanzienlijk meer suiker dan gewone stroopwafels.
Minder lekker
Fabrikanten verdedigen deze bevindingen tegenover de onderzoekers door te claimen dat het toevoegen van suiker, zout of vet noodzakelijk is om de smaak van producten zonder gluten acceptabel te houden. De Consumentenbond raadt mensen naar aanleiding van haar conclusies aan om de ingrediëntenlijst en de voedingswaarde van glutenvrije producten goed te bekijken. Geen glutenallergie? Eet dan liever geen producten zonder gluten.
Glutenvrije producten zijn de afgelopen jaren juist populair geworden, omdat veel mensen denken dat ze gezonder zijn dan de normale versie mét gluten. Een groep mensen kan gluten echt niet verdragen, zij hebben de aandoening coeliakie. Dit aantal wordt door de Maag Lever Darm stichting geschat op 160.000 mensen, ongeveer 0,94 procent van de totale bevolking van Nederland.