Weinig slapen vergroot het risico op slechter functionerende nieren. Dat blijkt uit een onderzoek van Boston's Brigham and Women’s Hospital.
De onderzoekers verzamelden gegevens over meer dan 4200 vrouwen die deelnamen aan de Nurses' Health Study. Gedurende 11 jaar werd hun nierfunctie minstens twee keer gemeten. Daarnaast werd hun slaappatroon in kaart gebracht.
Vrouwen die maar 5 uur per nacht sliepen of nog minder, bleken vergeleken met vrouwen die 7 à 8 uur per nacht sliepen 65 procent meer risico te hebben op een snelle verslechtering van hun nierfunctie.
Verontrustend
"Dit is verontrustend, omdat we de afgelopen 20 jaar steeds minder zijn gaan slapen”, zegt hoofdonderzoeker Ciaran McMullan. Volgens hem sliepen Amerikanen vroeger gemiddeld 8 uur per nacht. Tegenwoordig halen ze nog maar 6,5 uur en het aantal uren slaap neemt nog verder af.
McMullan waarschuwt dat deze studie alleen laat zien dat er een verband is tussen kort slapen en een verminderde nierfuctie, niet dat weinig slapen slechter werkende nieren veroorzaken. Om dat te bewijzen is aanvullend onderzoek nodig.
Diabetes en hoge bloeddruk
Mogelijk heeft het verband iets te maken met aandoeningen die de nieren beïnvloeden, zoals diabetes en een hoge bloeddruk. “Diabetes komt meer voor bij mensen die weinig slapen en dat geldt ook voor een hoge bloeddruk. We weten dat diabetes en een te hoge bloeddruk belangrijke factoren zijn die de nierfunctie beïnvloeden”, aldus McMullan. Daarnaast zou het het bioritme een rol kunnen spelen.
De resultaten van het onderzoek zijn gepresenteerd tijdens een bijeenkomst van de American Society of Nephrology.
- WebMD