Dit zegt je menstruatiebloed over je gezondheid

Wat kleur en textuur je vertellen

Getty Images

Is je menstruatie jamkleurig met grote klonten of waterig en roze? De kleur en textuur van je menstruatiebloed zeggen meer over je gezondheid dan je denkt.

Natuurlijk, als je menstruatie uitblijft, weet je vaak wel hoe de vlag erbij hangt. Maar je menstruatie vertelt meer over je gezondheid dan of je al dan niet zwanger bent. De kleur van je menstruatiebloed is bijvoorbeeld een goede indicatie van je hormoonhuishouding, zo ontdekte het American College of Obstetricians and Gynaecologists. Dat betekent niet dat je bij elk kleurverschil naar de huisarts moet: het is normaal dat je menstruatiebloed gedurende de circa vijf dagen van bloeding van kleur en hoeveelheid verandert. Hoe meer bloed, hoe donkerder het oogt.

Rozeachtig

Als je menstruatiebloed rozeachtig van kleur is, kan het zijn dat je oestrogeenniveau aan de lage kant is. Dit is zeker het geval als je al enige cycli ook minder bloedt dan normaal óf wanneer je een te fanatieke sporter bent. Uit onderzoek blijkt dat overmatig sporten kan leiden tot een lager oestrogeengehalte, waardoor je menstruatie uit balans raakt of soms zelfs helemaal verdwijnt. Een te laag oestrogeenniveau kan onder andere osteoporose tot gevolg hebben, maar ook een symptoom zijn van PCOS of de overgang. Vrouwen met een laag lichaamsgewicht krijgen eerder last van oestrogeentekort. Daarnaast kunnen stress en het gebruik van de anticonceptipil van invloed zijn op je oestrogeenniveau. Soms gaat een laag oestrogeengehalte gepaard met klachten als vaginale droogheid, minder zin in seks, een droge huid en gewrichtspijn. Het is bij het vermoeden van een laag oestrogeenniveau verstandig naar de huisarts te gaan.

Waterige menstruatie

Wanneer je menstruatiebloed wittig en waterig oogt, kan dat een symptoom zijn van bloedarmoede, zeker als er de laatste maanden ook steeds minder bloed vloeit rond de tweede en derde dag (wanneer je menstruatie normaliter juist wat zwaarder is). Heb je nergens last van? Kijk het dan een maand of twee tot drie aan en laat daarna even je bloed prikken bij de huisarts als het niet verbetert. Ben je regelmatig duizelig, moe en voel je je slapjes? Ga dan gelijk naar de huisarts.

Ironisch genoeg kan ijzertekort ook worden veroorzaakt door een menstruatie die juist een stuk zwaarder is. Als je tampons of maandverband wegens doorlekken ieder uur moet verwisselen en je 's nachts meermaals een nieuw verband nodig hebt bijvoorbeeld. Ben je bijna altijd moe en je een beetje afwezig, ga dan eens naar de dokter om je ijzerniveau te laten checken.

Jamkleurig en klonterig

Zie je grote klonten in je menstruatiebloed en is het jamkleurig? Dan kun je een hoog oestrogeengehalte hebben, gecombineerd met een laag progesteronniveau. Overigens zijn een paar klontjes in je bloed redelijk normaal; het wordt pas verdacht wanneer ze groter dan een munt van vijftig eurocent zijn. Dit kan wijzen op een verstoorde hormoonbalans. Sommige specialisten menen dat het helpt minder zuivel, suiker en soja te eten. Je kunt proberen of dit verschil maakt. Overigens wijst een verstoorde hormoonbalans soms op een vleesboom; vaak heb je dan ook pijnklachten. Meld je in dat geval bij je huisarts of gynaecoloog voor een vaginale echo. Vrouwen met een verhoogd oestrogeengehalte melden ook vaak gevoelige borsten en last van PMS.

Bruin tot zwart

Is je menstruatiebloed donkerbruin tot zwartig, dan komen er overgebleven restjes baarmoederslijm en bloed mee naar buiten. Dit komt vaak voor, meestal aan het begin en het einde van je menstruatie, en is geen reden tot paniek. Het bloed heeft simpelweg wat meer tijd gehad om te oxideren ('roesten'), waardoor het bruin tot zwart kleurt. Heb je last van tussentijdse 'spotting', oftewel bruinige bloedvlekjes in je slipje tussen twee menstruaties, breng dan een bezoek aan de dokter.

Grijsrood of oranje

Is de kleur van je menstruatie grijsrood? Dat kan betekenen dat je een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) of infectie hebt. Over het algemeen ruikt je menstruatiebloed in dat geval ook vies. Ga dan naar de huisarts om je te laten testen. Vrouwen die een miskraam hebben gehad, vinden soms wat grijsachtige weefselrestjes in hun menstruatie. Denk je dat dat bij jou het geval is? Ga dan naar de huisarts. Ook oranje-kleurig bloed is reden om naar de dokter te gaan. Meestal is het niets, gewoon een beetje baarmoederslijm wat zich vermengt met je menstruatiebloed. Het kan echter wijzen op een infectie.

Felrood

Een felrode kleur is de 'normale' kleur voor menstruatiebloed. De kleur kan per vrouw iets verschillen, maar brandweerrood bloed betekent dat alles in principe werkt zoals het hoort. Sommige vrouwen omschrijven de kleur als 'paarsachtig' wanneer de bloedingen hevig zijn. 's Ochtends kan de kleur iets donkerder zijn.

 

Auteur 
Bron 
  • ACOG (American College of Obsteticians and Gynaecologists)
  • Prevention
  • Shape
  • MD Health