Waarom vrouwen het sneller koud hebben dan mannen

Spierweefsel produceert meer warmte en mannen hebben dat meer

Vrouw voor verwarming in kleed met kop warme drank
Getty Images

Ben je een vrouw en heb je het altijd sneller koud dan de meeste mannen in je omgeving? Israëlische wetenschappers denken nu ontdekt te hebben waarom dat zo is. Volgens de onderzoekers komt het door de evolutie.

De Israëlische wetenschappers volgden voor het onderzoek veertig jaar lang het gedrag van onder andere vleermuizen en vogels in Israël. En door de hele evolutie was het zichtbaar dat mannen het minder snel koud hebben dan vrouwen.

Zo ontdekten ze bijvoorbeeld dat mannetjes vleermuizen veel hoger vlogen dan de vrouwtjes. Terwijl alle mannetjes ter hoogte van de top van een berg vlogen, bleven de vrouwtjes laag in het dal.

Afstand houden

Het resultaat van het onderzoek is een theorie die suggereert dat soorten de beste overlevingskansen hebben wanneer mannetjes en vrouwtjes op afstand van elkaar blijven. Door het anders ervaren van temperaturen zou dit gebeuren, op zoek naar verschillende temperaturen. Ook zou het een voordeel zijn, omdat vrouwen eerder hun jongen verwarmen.

Dit zou volgens de onderzoekers niet alleen bij de dieren zo zijn, maar dus ook bij mensen.

Meer spierweefsel

Boris Kingma, thermofysioloog die in het verleden zelf onderzoek heeft gedaan naar de verschillen tussen mannen en vrouwen in warmteproductie, zegt tegen EditieNL: "Vrouwen produceren minder warmte dan mannen. Ze moeten hun best doen om minder warmte verliezen, anders koelen ze af."

Volgens Kingma hebben vrouwen een lagere warmteproductie onder andere doordat ze minder weefstel hebben. "Spierweefsel produceert meer warmte en mannen hebben dat meer."

 

Auteur 
Bron 
  • RTL Nieuws