VRE-bacterie in 13 Nederlandse ziekenhuizen

Getty Images

UTRECHT - Dertien Nederlandse ziekenhuizen kampen met de resistente VRE-bacterie. Dat blijkt uit onderzoek van het UMC Utrecht.

VRE staat voor 'vancomycine-resistente enterokokken'. Enterokokken zijn bacteriën die bij iedereen voorkomen in het maag-darmstelsel. Ze verspreiden zich vanuit de darmen via bijvoorbeeld ongewassen handen of de toiletbril naar de omgeving.

Antibiotica
Gezonde mensen merken er niks van, maar bij ernstig zieke mensen kunnen enterokokken ontstekingen veroorzaken. Normaal gesproken worden deze infecties behandeld met een antibioticum, zoals vancomycine. Maar de VRE-bacterie reageert niet op dat antibioticum.

De vancomycine-resistente variant heeft zich aangepast aan het ziekenhuis en kan ook buiten patiënten lang in leven blijven. Patiënten lopen de VRE-bacterie meestal op in het ziekenhuis. Een daadwerkelijke infectie kan bijvoorbeeld ontstaan als patiënten infuuslijnen krijgen. De bacterie komt dan van de huid in de bloedbaan terecht.

Sterftekans
Patiënten met een VRE-infectie zijn moeilijk te behandelen. Alleen de dure antibiotica daptomycine en linezolid werken nog tegen de bacterie. Maar het is niet duidelijk hoe erg een VRE-infectie precies is, omdat het meestal optreedt bij ernstig verzwakte patiënten. De bijdrage van de VRE-infectie aan de sterftekans is daarom moeilijk te bepalen.

Auteur 
Bron 
  • UMC Utrecht