BAARN - Mensen die veel vis eten, lopen minder risico op het krijgen van darmkanker en rectale kanker. Dat blijkt uit een analyse van 41 studies over de hele wereld.
De resultaten van de analyse zijn gepubliceerd in de American Journal of Medicine.
Verband
De Chinese onderzoeker Jie Liang van Xijing Hospital bestudeerde samen met collega's de resultaten van 41 studies waarbij werd gekeken naar het verband tussen de consumptie van vis en het krijgen van kanker. Het gaat om studies uit onder meer de Verenigde Staten, Noorwegen, Japan en Finland, gepubliceerd tussen 1990 en 2011.
De onderzoekers concludeerden dat het regelmatig eten van vis het risico op het krijgen van darmkanker of rectale kanker met 12 procent doet afnemen. Dat was nadat rekening was gehouden met de leeftijd van de deelnemers aan de studie, hun alcoholconsumptie, hoeveel rood vlees ze aten en andere risicofactoren.
Het beschermende effect bleek hoger in het geval van rectale kanker dan darmkanker.
Verse vis
In de studie werd vooral gekeken naar de consumptie van verse vis. De auteurs merkten op dat ze niet in staat waren aan te geven wat voor soorten vis de mensen aten. Ook was niet duidelijk hoe de vis werd bereid in eerdere studies.
- Reuters