'Vingers voorspellen aandoening zenuwstelsel'

Getty Images

BAARN - De lengte van de vinger kan het risico op motorneuronziekten voorspellen. Dat schrijven Britse onderzoekers in de Journal of Neurologoy, Neurosurgery and Psychiatry.

De motorneuronziekten zijn een groep van aandoeningen aan het centrale zenuwstelsel. De motorneuronen controleren de spierfunctie en zijn dus verantwoordelijk voor onder andere de lichaamsbeweging. Door de ziekte gaat de functie van deze cellen achteruit of sterven ze af.

ALS
Tijdens het onderzoek werd de vingerlengte van 110 deelnemers gemeten. Iets minder dan de helft van de deelnemers had de ziekte ALS: de meest voorkomende motorneuronziekte. Vervolgens concludeerden de onderzoekers dat er een verband bestond tussen de lengte van de ringvinger en ALS.

Testosteron
In eerder onderzoek werd al een verband ontdekt tussen de relatieve lengte van de vingers en agressie en bekwaamheid in sport. Deze zaken worden al bepaald in de baarmoeder. Experts denken dat de lengte van de vingers afhankelijk is van de blootstelling aan het mannelijke geslachtshormoon testosteron.

Mannen hebben vaak een langere ringvinger dan wijsvinger. Bij vrouwen komt dit veel minder voor. Daarbij hebben motorneuronen testosteron nodig om te overleven: mannen die niet in staat zijn om testosteron te gebruiken, ontwikkelen een vorm van motorneuronziekten.

Voorzichtig
Volgens dokter Brian Dickie van de Britse vereniging voor motorneuronziekten, moeten we de resultaten met een korrel zout nemen. "Veel mensen met een lange ringvinger zullen nooit een ziekte ontwikkelen. Het onderzoek vormt wel een aantal interessante aanknopingspunten over hoe gebeurtenissen voor de geboorte invloed hebben op de ontwikkeling van ziekten als ALS."

Bron 
  • BBC