Verstandelijke handicap vaak door genmutatie

Getty Images

NIJMEGEN - De meeste verstandelijke handicaps ontstaan door spontane genetische veranderingen in de ei- of zaadcel van de ouders. Dat blijkt uit onderzoek van het UMC St Radboud in Nijmegen.

De onderzoekers brachten van tien kinderen met een verstandelijke handicap alle 20.000 genen in kaart. Dat gebeurde ook met de 20.000 genen van beide ouders.

Door de resultaten met elkaar te vergelijken, is precies te zien of en waar er verschillen zijn ontstaan tussen de genen van de ouders en de genen van hun kind.

Bij negen van de tien kinderen vonden de onderzoekers een verschil in steeds een ander gen. Bij drie kinderen had het gen niets met de aandoening te maken.

Maar bij de overige zes kinderen vonden ze twee genen die zeker én vier genen die zeer waarschijnlijk bij verstandelijke handicaps betrokken zijn.

Geneticus Joris Veltman: "De verstandelijke handicap bij zes van de tien kinderen ontstaat kennelijk door een nieuwe mutatie. Dat is meer dan de helft van de - tot dusver - onverklaarbare verstandelijke handicaps!"

Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschapsblad Nature Genetics.

Auteur 
Bron 
  • Radboudumc