Vegetatieve comapatiënten kunnen leren

Getty Images

CAMBRIDGE - Mensen in een vegetatieve coma, die niet meer bij bewustzijn zijn, kunnen toch kleine dingetjes leren. Dit blijkt uit een onderzoek van de Cambridge University.

Onderzoekers lieten 22 patiënten een hard geluid horen, waarna ze kleine luchtpufjes in hun oog bliezen. Sommige van de patiënten kregen vervolgens zenuwtrekjes in hun oogspieren, wanneer ze alleen het geluid hoorden. Deze spiertrekkingen werden gemeten met elektroden.

Verbanden
Het feit dat sommige patiënten de ene prikkel met de andere kunnen verbinden, bewijst volgens de onderzoekers dat zij nog in staat zijn om verbanden te leggen. Als controle werden ook patiënten onder algehele narcose getest. Zij konden dit verband niet leren.

De comapatiënten die het verband tussen de pufjes en het geluid legde, herstelden later nog meer. Het onderzoeksteam hoopt dat zo'n test helpt te bepalen welke patiënten mogelijk nog kunnen herstellen van hun toestand, maar hiervoor moet nog meer onderzoek worden gedaan. Dit onderzoek verschijnt in Nature Neuroscience.

Coma vigil
Een patiënt in een vegetatieve coma kan zelf ademen, heeft de ogen open en kan grimassen maken, maar lijkt geen zelfbewustzijn te hebben. Er is geen doelgericht gedrag richting de buitenwereld.

Uit hersenonderzoek blijkt dat een deel van de vegetatieve patiënten toch intacte hersenfuncties blijkt te hebben. Zij reageren dus wel op de buitenwereld, maar alleen in hun hersenen.

Auteur 
Bron 
  • BBC