Tweederde zieke senioren dubbel ziek

Getty Images

UTRECHT - Tweederde van de Nederlandse ouderen met een veelvoorkomende chronische ziekte, heeft niet één maar meerdere chronische aandoeningen. Het gaat om 13% van de bevolking, zo schrijven het RIVM en het NIVEL in het Nederlandse Tijdschrift voor Geneeskunde.

Door de vergrijzing van de bevolking en omdat mensen steeds ouder worden, zal het aantal mensen met een chronische ziekte toenemen. Hiermee groeit automatisch ook het aantal mensen met meerdere chronische ziekten, ook wel multimorbiditeit genoemd.

Behandeling
In de toekomst zal de gezondheidszorg hier steeds meer rekening mee moeten houden. Multimorbiditeit bemoeilijkt namelijk de behandeling. Bij verschillende ziekten zijn verschillende behandelaars betrokken en andere behandelingen nodig.

Wat voor de ene ziekte een goede behandeling is, kan de andere ziekte verergeren. Daarbij bestaat de kans dat patiënten tegenstrijdige adviezen en behandelingen krijgen.

Oorzaak
De meest voorkomende ziekten, onder meer diabetes, hart- en vaatziekten en artrose, komen ook het meest in combinatie voor. "Deze chronische ziekten komen vaker samen voor dan je op basis van toeval zou verwachten. Meerdere ziektes bij één patiënt hebben soms een gemeenschappelijke oorzaak, zo hangen diabetes en hart- en vaatziekten bijvoorbeeld samen.", vertelt François Schellevis van het NIVEL. "In andere gevallen zoals bij COPD en artrose gaat het om een combinatie die we niet goed kunnen verklaren."

Gezondheidszorg
Bij ouderen is multimorbiditeit eerder regel dan uitzondering. Volgens Schellevis moet hier rekening mee worden gehouden in de opzet van onderzoek en bij de organisatie van de gezondheidszorg.

"Patiënten met multimorbiditeit worden buiten het medisch onderzoek naar nieuwe behandelingen gehouden. Het onderzoek naar enkelvoudige ziekten zal moeten verschuiven naar onderzoek waarin juist rekening wordt gehouden met multimorbiditeit. De zorg moet niet gericht zijn op de ‘ziekte’ maar op de ‘zieke’."

De onderzoekers gebruikten gegevens uit het Landelijk Informatie Netwerk Huisartsenzorg (LINH). Hierbij zijn 84 huisartspraktijken betrokken.

Bron 
  • Nivel