Succesvolle therapie tegen ontlastingsverlies

Getty Images

AMSTERDAM - Er is hoop voor mensen die te kampen hebben met ongewild ontlastingsverlies.

In het VU medisch centrum onderzoekt maag-darm-leverarts in opleiding Maria Meurs-Szojda een nieuwe therapie tegen ontlastingsincontinentie. De eerste resultaten van haar onderzoek zijn veelbelovend.

Meurs-Szojda doet onderzoek naar de therapie SECCA, die werkt middels radiofrequente energie. Ongeveer 200.000 volwassen in Nederland hebben te maken met ontlastingsincontinentie. Het geeft niet alleen lichamelijke, maar ook vaak veel psychische klachten.

Zware bevalling
Ontlastingsincontinentie kan onder andere veroorzaakt worden door verslapping of beschadiging van de kringspier, bijvoorbeeld na een zware bevalling. Helaas zijn de behandelingsmogelijkheden van ontlastingsincontinentie tot nu toe dikwijls teleurstellend.

De nieuwe therapie is afkomstig uit Amerika en werkt als volgt: via een apparaatje wordt er temperatuurgecontroleerde radiofrequente energie toegediend in de kringspier. De kringspier wordt daarvan sterker en de endeldarm gevoeliger. Door verhoogde gevoeligheid voelt de patiënt eerder aandrang. De sterkere kringspier zorgt ervoor dat de patiënt de ontlasting beter op kan houden en zo tijd heeft een toilet te zoeken.

Maag-darm-leverarts in opleiding Maria Meurs-Szojda paste deze therapie toe in een pilotstudie bij 11 vrouwen, die al jarenlang last hadden van ongewild ontlastingsverlies.

Na drie maanden was al bij meer dan de helft van de patiënten vermindering van de klachten te merken. In een vervolgstudie met een groter aantal patiënten zijn de tussentijdse resultaten ook veelbelovend.

Tot op heden is VU medisch centrum het enige ziekenhuis in Nederland waar deze behandeling wordt gegeven. Maar als de vervolgstudie over enkele jaren met goed resultaat is afgerond, hoopt Meurs-Szojda dat het een reguliere behandeling wordt.

Auteur 
Bron 
  • VU medisch centrum