Schrijven met de ogen nieuwe communicatievorm

Getty Images

BAARN - Een lichtpuntje voor patienten met een paralyse, oftewel totale verlamming. Het is voor hen vaak moeilijk te communiceren. Maar binnenkort komt daar wellicht verandering in. Franse onderzoekers hebben een methode ontwikkeld waarbij verlamden met hun ogen kunnen leren 'schrijven'.

Verlammingsverschijnselen kunnen optreden na een ongeval of door een ziekte of afwijking. We onderscheiden twee soorten. De parese is een gedeeltelijke verlamming waarbij men nog enige bewegingen kan uitvoeren. De andere verlamming is de paralyse, dit is een totale verlamming waarbij er geen enkele beweging meer mogelijk is. Dit kan bijvoorbeeld optreden als gevolg van ALS.

Praten met pupillen
Patienten met een paralyse hebben wellicht baat bij de nieuw ontwikkelde technologie waarbij ze getraind worden om met hun pupillen woorden te vormen, die weer worden omgezet naar woorden op een computerscherm.

Hoewel onze ogen normaliter geen moment stilstaan, is het vloeiend bewegen en het controleren van die beweging iets wat normaliter vrijwel onmogelijk is. Als we proberen onze blik bewust van object naar object te verplaatsen, 'springen' de ogen namelijk van focuspunt naar focuspunt.

Een team van wetenschappers van de Pierre et Marie Curie Université onder leiding van Jean Lorenceau ontdekte een manier om de bewegingen van de oogspieren onder controle te krijgen en deze om te zetten in een vloeiende beweging.

SPEM
Lorenceau: "In tegenstelling tot wat de wetenschap tot nu toe dacht, is er wel degelijk een manier om deze 'smooth pursuit eye movements', ook wel SPEM genoemd, volledig onder controle te krijgen. Mensen kunnen zo leren tekenen, schrijven en kunnen zelfs hun handtekening zetten met de ogen."

Contrast
De wetenschappers maken tijdens de trainingsessies gebruik van een grijs scherm met daarop contrasterende schijven die afwisselend van zwart naar wit springen. Door continu het contrast te veranderen, denken de hersenen dat alles met het oog meebeweegt.

Gelijkwaardig
De onderzoekers bemerkten dat gezonde vrijwilligers met deze nieuwe methode al na enkele trainingsessies van een half uur woorden op een scherm konden schrijven met een snelheid van 20 - 30 karakters per minuut. Dit is gelijkwaardig aan normaal schrijven met de hand.

De ontdekking kan niet alleen van grote waarde zijn voor mensen met een paralyse die geen controle meer over hun ledematen hebben, maar Loreanceau verwacht dat de trainingen ook een positief effect kunnen hebben bij bijvoorbeeld dyslexie en ADHD, waarbij vaak SPEM optreedt. Hij werkt nu aan een verbeterde versie van de zogenoemde 'oogschrijver' en hoopt deze volgend jaar te kunnen testen.

Lorenceau publiceerde zijn onderzoek deze maan in Current Biology.

Auteur 
Bron 
  • Daily Mail
  • Current Biology