UTRECHT - Patiënten gaan minder naar de huisarts door het verplichte eigen risico. En dat terwijl een bezoek aan de huisarts helemaal niet valt onder het eigen risico.
Dat blijkt uit een enquête van het Consumentenpanel Gezondheidszorg van het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (Nivel). Het panel bestaat uit ongeveer 6000 personen van 18 jaar en ouder.
Onwetendheid
Het Nivel denkt dat mensen helemaal niet weten dat de huisarts niet onder het eigen risico valt. Of dat ze misschien door niet naar de huisarts te gaan een doorverwijzing naar het ziekenhuis willen voorkomen. Voor een ziekenhuisbezoek geldt het eigen risico namelijk wel.
Het verplichte eigen risico is dit jaar 220 euro, in 2013 wordt het verhoogd naar 350 euro per jaar. Dit jaar gaf ongeveer 9 procent aan af te zien van zorg vanwege de kosten die zelf betaald moeten worden. Het Nivel vreest dat er in de toekomst mensen gaan afzien van noodzakelijke zorg door het hoge eigen risico.
"Dit kan door verergering van een aandoening juist leiden tot hogere zorgkosten. Bijvoorbeeld doordat ziekten in een later stadium worden ontdekt of doordat mensen een beroep moeten gaan doen op dure zorg in ziekenhuizen voor een infectie die aanvankelijk in de huisartsenpraktijk al aangepakt had kunnen worden. Dan schiet de verhoging van het eigen risico dus zijn doel voorbij," aldus Margreet Reitsma van het Nivel.
- Nivel