UTRECHT - Een verblijf op de intensive care duurt slechts dagen, maar de effecten zijn tien jaar later nog merkbaar. Dat concludeert chirurg in opleiding Tim Timmers van het UMC Utrecht.
Timmers promoveert donderdag aan de Universiteit Utrecht. Timmers volgde tien jaar lang de gezondheid van meer dan 1800 patiënten die tussen 1995 en 2000 gemiddeld twee dagen opgenomen waren op de IC van het St. Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg.
De patiënten hadden een operatie ondergaan vanwege een ongeluk (trauma), vaatproblemen (vasculair), kanker (oncologie) of maagdarmaandoeningen (gastro-enterologie).
Levensverwachting
Timmers analyseerde de overleving en de kwaliteit van leven van voormalige chirurgische IC-patiënten. Na tien jaar leeft nog de helft van de 1800 IC-patiënten. Hun levensverwachting is op dat moment nog steeds slechter dan van de algemene bevolking. Het ligt voor de hand dat IC-patiënten een slechtere gezondheid hebben dan gemiddeld. Dat verschil zou in de loop van de tijd moeten verdwijnen. Na tien jaar is het echter nog steeds meetbaar.
Ook bij de kwaliteit van leven zag Timmers langdurige effecten van IC-opname. Gemiddeld acht jaar na hun IC-opname was de kwaliteit van leven bij bijna 600 patiënten een stuk lager dan gemiddeld.
Met het onderzoek wil Timmers artsen, familieleden en patiënten betere informatie geven over de langetermijngevolgen van een operatie en intensive care opname.
IC-opname
Ziekenhuizen zouden een database moeten maken met het gezondheidsverloop van duizenden IC-patiënten gedurende een aantal jaren na de operatie. Artsen kunnen dan beter voorspellen hoe het nieuwe patiënten zal vergaan en patiënten of familieleden kunnen zelf beslissen of ze een IC-opname willen of niet.
- UMC Utrecht