Door gezonde mensen antimalariamiddelen te geven en ze vervolgens met de malariaparasiet te infecteren, zijn ze beschermd tegen malaria. Dat schrijven onderzoekers van het UMC St Radboud in het wetenschapsblad PNAS.
Infecteer gezonde vrijwilligers die medicijnen tegen malaria slikken met de malariaparasiet en je kunt een volledige bescherming tegen malaria opwekken. "Uit onze studie blijkt dat we op deze manier een afweer opwekken die gericht is tegen het vroegste ontwikkelingsstadium van de parasiet in de mens", zegt Else Bijker, eerste auteur van het artikel.
Lever
"De malariaparasiet komt via het speeksel van de mug in de bloedbaan en gaat dan op zoek naar de lever. In de levercel vermenigvuldigen ze zich zonder dat het tot ziekteverschijnselen leidt. Daarna breken ze uit de levercellen en gaan ze op zoek naar rode bloedcellen om zich opnieuw te vermenigvuldigen. Zijn ze voldoende ontwikkeld dan barsten de rode bloedcellen open en dat leidt tot de kenmerkende ziekteverschijnselen van malaria", aldus Bijker.
De opgewekte afweer blijkt dus gericht op die allereerste fase, als de parasiet nog op weg is naar de lever. Bijker: "Tot dusver richt het meeste onderzoek zich op het vinden van een bescherming in de latere fases, op malariaparasieten in de bloedbaan die op zoek zijn naar de rode bloedcellen of daar weer uit tevoorschijn komen. Door de afweer te richten op het allereerste stadium, verminderen we niet alleen het aantal klachten, maar kunnen we zelfs voorkomen dat mensen ziek worden."
Ontwikkeling vaccin
"Deze ontwikkeling is van groot belang voor verder onderzoek naar malaria", zegt onderzoeksleider Sauerwein. "De ontdekking stelt de onderzoekers in staat om zich nu op dit eerste stadium van de parasitaire infectie te richten. Want het blijkt dat daar op zeer efficiënte wijze afweer kan worden opgewekt. Het onderzoek kan zich nu richten op manieren om die afweer in die fase zo effectief mogelijk te organiseren. Met de hoop dat we op deze manier kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van een goed werkend vaccin."
- Radboudumc