Ook sportkleding bevat nanozilver

Getty Images

UTRECHT - Niet alleen in cosmetica zitten nanodeeltjes. Ook in sportkleding blijken zilverdeeltjes te zitten. Dat blijkt uit een analyse van onderzoeksinstituut RIKILT (Wageningen UR), in opdracht van Natuur & Milieu.

Zes van acht veelgebruikte sportkledingstukken bevatten nanodeeltjes zilver. Op geen enkel product wordt dit vermeld. Bij het wassen van vier van deze producten spoelden in alle gevallen zilverdeeltjes, waaronder nanozilver, uit. De nanodeeltjes komen deels in het milieu terecht.

Nanozilver wordt in kleding toegepast omdat het bacteriën doodt die verantwoordelijk zijn voor zweetgeur. "Wij adviseren consumenten deze producten niet te kopen zolang onduidelijk is hoe nanozilver zich in het milieu gedraagt en in het menselijk lichaam," zegt Sijas Akkerman van Natuur & Milieu.

Duitsland
Hiermee volgt hij het advies van het Duitse Nationale Instituut voor Risicobeoordeling dat de Duitse overheid adviseert om geen kleding met nanozilver op de markt toe te laten zolang niet zeker is dat deze producten onschadelijk zijn.

Natuur & Milieu liet acht kledingstukken testen. Zes van de acht kledingstukken bleken nanozilver te bevatten. Twee shirts en een paar sokken werden vervolgens tien keer gewassen. Van alle producten bleek zilver in het waswater te zijn gekomen, variërerend van elf procent tot honderd procent van de oorspronkelijke hoeveelheid. Een deel hiervan is nanozilver.

Zweetsokken
Akkerman: "Naast onnodige risico’s voor mens en milieu betekent dit ook misleiding van de consument. De meeste nanosokken zijn na een aantal wasbeurten weer gewone zweetsokken."

De resultaten van de test zijn voorgelegd aan de producenten, maar geen van hen heeft gereageerd op het verzoek om onderzoeksrapporten over de veiligheid van hun producten te overleggen.

Kaikkialla reageerde op geen enkele vraag. Crivit en Haglöfs ontkennen de aanwezigheid van nanodeeltjes in hun geteste producten. X Socks en Asics bevestigen de aanwezigheid van nanodeeltjes, maar ontkennen mogelijke risico’s. Falke zegt sinds 2010 geen nanozilver meer te gebruiken, maar in het geteste product (gekocht medio 2011) werd dit wel aangetroffen.

Antibacteriële werking
De antibacteriële werking van zilver maakt dit tot een sterk antibioticum, met vele goede toepassingen in de medische wereld. Naarmate echter meer mensen vaker aan (nano)zilver blootstaan vergroot dit de kans op immuniteit waardoor zilver zijn werking als antibioticum zou kunnen kwijtraken. Daarnaast is onbekend wat met het nanozilver gebeurt als de kleding wordt afgedankt.

Natuur & Milieu vindt dat er eerst meer onderzoek moet komen naar de specifieke risico’s van nanodeeltjes voordat er consumentenproducten met nanodeeltjes op de markt verkocht mogen worden.

"Vooralsnog moet de consument in ieder geval weten in welke producten nano verwerkt is, zodat hij zelf kan kiezen om dit product wel of niet te kopen", aldus Akkerman.

Auteur 
Bron 
  • Natuur en Milieu