Obesitas vergroot risico op longontsteking

Getty Images

Mensen met obesitas hebben een grotere kans op longinfecties. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Niki Ubags van het Maastricht UMC+. Ze diepte het onderliggende mechanisme uit.

Obesitas is meer dan alleen overgewicht. Het betekent ook vaak een hoge bloeddruk, slechte cholesterolwaarden in het bloed en een verstoorde suikerspiegel, het zogenoemde metabool syndroom. Deze combinatie van factoren heeft grote invloed op de afweerrespons van de longen.

De longen dragen zorg voor de verdeling van zuurstof door het lichaam via het bloed en is daarmee één van de belangrijkste orgaansystemen van het lichaam. De longen vormen een belangrijke barrière in het tegenhouden van schadelijke organismen of stoffen die het lichaam via inademing kunnen binnendringen.

Witte bloedlichaampjes 

Een goede werking van neutrofielen (een van de witte bloedcellen) is essentieel voor de lichaamsreactie op infecties. Zij zorgen ervoor dat bacteriën die het lichaam binnendringen, worden aangevallen en opgeruimd. Ubags toont aan dat bij obesitas de functie van de neutrofielen verminderd is. Dat levert een verminderde afweerrespons op waardoor er in de longen makkelijker ontstekingsreacties ontstaan. Doordat de afweerrespons verandert, kan een longinfectie makkelijk van kwaad tot erger leiden met heftige ontstekingsreactie in de longen.

Hormonen

Naast de veranderende werking van neutrofielen heeft ook het hormoon leptine belangrijke invloed. Dit hormoon komt vanuit het vetweefsel in grotere hoeveelheden voor in mensen met overgewicht. Het beïnvloedt het verzadigingsgevoel maar heeft ook negatieve invloed op het ontstaan van longinfecties. "Met mijn onderzoek is het duidelijker geworden hoe het mechanisme werkt van longinfecties bij obesitas. Dit kan richting geven aan nieuwe behandelmethoden en verergering van longinfectie voorkomen", aldus de promovenda.

Niki D.J. Ubags promoveerde donderdag 24 maart 2016 aan de Universiteit Maastricht.

Bron 
  • Maastricht UMC+