Orthopedisch chirurgen van het UMC Utrecht hebben voor het eerst in Nederland een bijzondere knieoperatie uitgevoerd. Een patiënt met ernstig knieletsel heeft zijn eigen kraakbeenvormende cellen teruggekregen via een kleine ‘spons’ in de knie.
Deze nieuwe methode maakt de operatie chirurgisch minder belastend en vergroot de kans op het ontstaan van gezond kraakbeen. De spons wordt via een kijkoperatie in de knie gebracht. De knie hoeft dan niet met een grote snede opengemaakt te worden.
Ander voordeel is dat het de kraakbeencellen op de goede plaats houdt. Bij de gangbare vorm van kraakbeentransplantatie kunnen cellen wel verschuiven.
Primeur
Het UMC voert al wel langer kraakbeentransplantaties uit met lichaamseigen cellen die buiten het lichaam opgekweekt en vermenigvuldigd zijn, maar het gebruik van een biologische drager is een Nederlandse primeur in kraakbeenherstel via lichaamseigen cellen.
De operatie kan alleen gedaan worden bij patiënten bij wie het kraakbeen in de knie nog gezond is. Via een speciale MRI-scan stellen onderzoekers van het UMC Utrecht de gezondheid van het weefsel vast.
- UMC Utrecht