Jaarlijks krijgen 290 op de 100.000 Nederlandse vrouwen de diagnose kanker. Nederland staat daarmee op de vierde plaats in de ranglijst van kankerdiagnoses onder vrouwen van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds.
Nederlandse vrouwen krijgen vergeleken met vrouwen uit veel andere landen vaak te horen dat ze kanker hebben. Alleen in Denemarken, de Verenigde Staten en Zuid-Korea wordt de ziekte bij vrouwen vaker vastgesteld. Dat meldt het Wereld Kanker Onderzoek Fonds op basis van de nieuwste statistieken van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
Borstkanker Borstkanker is in Nederland de meest voorkomende vorm, gevolgd door huid-, darm- en longkanker. Nederlandse mannen nemen wereldwijd de zestiende plaats in. Toch krijgen zij nog altijd vaker dan Nederlandse vrouwen te horen dat ze de ziekte hebben. Voor het totaal aantal diagnoses komt Nederland op de negende plaats, in 2008 was dat nog de twaalfde plaats.
Voeding en leefstijl De hoge notering kan deels worden verklaard door goede diagnose en registratie van de ziekte. Voeding en leefstijl spelen echter ook een belangrijke rol. "Er is een verband tussen een westerse leefstijl en een toename van het jaarlijkse aantal kankergevallen", stelt Germund Daal, woordvoerder van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds in Metro.
De cijfers Wereldwijd werden er in 2012 14,1 miljoen nieuwe gevallen van kanker geregistreerd. 8,2 miljoen mensen overleden als gevolg van de ziekte. Experts voorspellen de komende jaren een verdere groei. In 2025 zal het aantal nieuwe gevallen van kanker volgens hen zijn gestegen tot 19,3 miljoen.
- Metro