MS-activiteit verandert met de seizoenen

Getty Images

LONDON - Amerikaanse onderzoekers hebben ontdekt dat de ziekteactiviteit van Multiple Sclerose (MS) - een chronische aandoening van het centraal zenuwstelsel - verschilt per seizoen.

Hersenscans van patiënten werden vergeleken met het weer op dat moment. In de warme lente- en zomermaanden bleek de ziekte actiever te zijn, dan in de koude herfst- en wintermaanden.

Voor dit onderzoek werden 44 patiënten twee jaar lang gevolgd. Er werden hersenscans gemaakt en nieuwe laesies in de hersenen werden geteld. Nieuwe laesies kwamen in de lente en zomer drie keer zoveel voor als in de herfst en winter.

Verdere analyse van de gegevens liet zien dat er een relatie was tussen nieuwe ziekteactiviteit en de warmte, maar ook tussen de intensiteit van de ziekteactiviteit en de warmte.

Een verklaring voor dit verschijnsel hebben de onderzoekers niet. Vreemd is wel dat in voorgaande studies is aangetoond dat vitamine D, verkregen uit blootstelling aan zonlicht, juist een beschermend effect heeft tegen MS.

Vertekend beeld

Deze studie is volgens de onderzoekers belangrijk, omdat studies naar effectiviteit van medicijnen voor MS vaak maar een half jaar tot een jaar duren. Maar blijkbaar moet er rekening worden gehouden met de seizoenen, omdat je anders  een vertekend beeld krijgt van de werkelijke effectiviteit van een nieuw medicijn.

Bijvoorbeeld wanneer je in de zomer patiënten verzameld met actieve MS en je gaat ze in de herfst het medicijn toedienen, dan weet je niet of de afname in ziekteactiviteit komt door het nieuwe medicijn of door het koude winterweer.

Dit is maar een kleine studie en daarom is er meer onderzoek nodig om het effect van de seizoenen op MS aan te kunnen tonen.

Let op: dit artikel betreft (achtergrond)nieuws en is daarom sinds september 2010 inhoudelijk niet meer aangepast. 

Auteur 
Bron 
  • BBC