BAARN - Duitse researchers hebben een microchip ontwikkeld die kan worden geïmplanteerd in de nabijheid van een tumor om de groei daarvan te meten.
De sensor houdt de tumorgroei in de gaten door de zuurstofniveau's in het omliggende weefsel te monitoren. De resultaten worden vervolgens draadloos naar de specialist gestuurd waardoor patiënten minder vaak voor onderzoek naar het ziekenhuis hoeven.
Toekomstig design
De ontwikkelaars, afkomstig van de Technische Universiteit in München, kijken nu naar de haalbaarheid van een toekomstig design, dat ook medicijnen kan afleveren op de geïnfecteerde plek. Zij hopen dat dit uiteindelijk leidt tot kankerbehandelingen die gerichter kunnen plaatsvinden en minder invasief zijn de huidige.
De techniek werd oorspronkelijk ontwikkeld om tumoren te kunnen behandelen die moeilijk bereikbaar zijn of waarbij een normale behandelmethode niet handig is.
Slecht operabel
"Sommige tumoren zijn slecht operabel, bijvoorbeeld die bij de ruggengraat. De kans dat je bij verwijdering een zenuw raakt, is gewoon erg groot. Het is ook goed inzetbaar bij tumoren die slechts langzaam groeien, vaak bij ouderen", legt projectmanager Sven Becker uit."In dat soort gevallen is het beter de tumor te monitoren en pas te behandelen als het in een groeispurt terecht komt."
Medicijnpompje
De sensor wordt geïmplanteerd naast een tumor en stuurt de resultaten via een ontvanger in de broekzak naar de arts. Patiënten hoeven dan veel minder vaak naar het ziekenhuis voor bijvoorbeeld een MRI. "Het spaart dus tijd, is effectief en is veel minder invasief omdat er geen straling aan te pas komt", aldus Becker.
Medicijnpompje
Een toekomstige verbetering is een medicijnpompje dat na een signaal van de chip gericht geneesmiddelen aflevert op de geïnfecteerde plek. Becker: "Bij traditionele chemotherapie worden de medicijnen het hele lichaam doorgepompt, vaak met nare bijwerkingen. Op deze nieuwe manier worden er microscopisch kleine hoeveelheden precies op de juiste plek afgeleverd, met minder bijwerkingen tot gevolg."
De ontwikkeling van het apparaatje is nog in volle gang, maar de researchers hebben goede hoop dat het binnen tien jaar bij de eerste patiënten geïmplanteerd kan worden.
- BBC