Meer inzicht in hersenschade baby's

Getty Images

ROTTERDAM - Met een relatief nieuwe MRI-hersenscan kunnen hersenen van baby's beter worden onderzocht. Deze techniek kan bijdragen aan een betere behandeling van baby's met hersenschade. Dit staat in het promotie-onderzoek van kinderarts-neonatoloog Jeroen Dudink van het Erasmus MC.

Steeds meer baby's overleven een extreme vroeggeboorte. "Helaas hebben ze een significante kans op hersenschade. Om de oorzaak van de schade op te sporen, is het belangrijk om zo vroeg mogelijk goede en duidelijke hersenscans te maken", zegt Dudink. 

Met de nieuwe DTI-techniek (Diffusie Tensor Imaging) kunnen al in de eerste week na de geboorte speciale MRI-scans gemaakt worden bij extreem te vroeg geboren baby's. Zo kan de hersenontwikkeling worden vastgelegd.

De vroege scans zijn gelukt met behulp van een speciale couveuse. De baby en de couveuse kunnen samen in de MRI-scanner. De jongste baby in het onderzoek was geboren na een zwangerschapsduur van 24 weken. Op DTI-scans is onder andere de ontwikkeling van de 'witte stof banen' - de elektriciteitskabels van de hersenen - goed te zien.

Herseninfarct
Dudink heeft ook hersenschade bij op tijd geboren baby's bestudeerd. Direct na het infarct lijkt er sprake van schade op afstand van het infarct, zogenoemde netwerkschade.

"Netwerkschade zou een deel van de ontbrekende puzzel kunnen zijn voor het voorspellen van de toekomst van baby's met herseninfarcten en kan grote implicaties hebben voor de bestudering van herseninfarcten bij baby's en volwassenen", aldus Dudink.

Auteur 
Bron 
  • Erasmus MC