Medicijnen helpen niet bij acute klachten van neus en bijholten

Getty Images

UTRECHT - Bij hinderlijke klachten van neus en bijholten schrijven huisartsen vaak antibiotica en neusspray met ontstekingsremmende medicatie voor. Maar deze medicijnen helpen niet, de klachten gaan sowieso meestal binnen tien tot veertien dagen over. Dat schrijft huisarts in opleiding Roderick Venekamp in zijn proefschrift.

Venekamp analyseerde welke medicijnen huisartsen tussen 2000 en 2009 voorschreven aan patiënten met acute klachten van neus en bijholten. In bijna zestig procent van de gevallen blijkt dat antibiotica te zijn, ook al gaan de klachten daarvan niet sneller over. Zo'n dertig procent van de patiënten krijgt neusspray met ontstekingsremmende medicatie (intranasale corticosteroïden). Dat percentage is de afgelopen tien jaar verdubbeld. De effectiviteit van dergelijke neusspray is niet duidelijk.

Geen effect
Venekamp vergeleek daarom in een klinische trial 185 patiënten met acute neus- en bijholteklachten afkomstig uit 54 huisartsenpraktijken in Zeeland. De helft ontving een week lang prednisontabletten, de controlegroep kreeg een placebo. Daarnaast werd iedere deelnemer paracetamol en neusdruppels geadviseerd. Na een week bleken de klachten in beide groepen evenveel te zijn afgenomen. De patiënten hebben dus geen baat bij prednison.

​Symptomen bestrijden
"De beste behandeling bestaat uit symptoombestrijding: een adequate dosering paracetamol tegen de hoofdpijn en slijmontzwellende neusdruppels", verklaart Venekamp. "Maar patiënten ervaren veel hinderlijke klachten en huisartsen willen graag de patiënt van deze klachten af helpen. Mogelijk verklaart dat de vele antibiotica voorschriften en recent de intranasale corticosteroïden. Veel huisartsen denken ten onrechte dat patiënten graag antibiotica of andere medicijnen willen."

In gesprek
Venekamp denkt daarom dat huisartsen nog meer in gesprek moeten gaan met patiënten. "Het is zaak om patiënten uit te leggen dat de klachten in het overgrote deel van de gevallen binnen tien tot veertien dagen overgaan en dat medicijnen helaas niet helpen om sneller van de klachten af te komen."

Bron 
  • UMC Utrecht