Malariavaccin stap dichterbij

Getty Images

Onderzoekers van het UMC St Radboud en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn er in geslaagd één van de eiwitten in een dodelijke menselijke malariaparasiet uit te schakelen. Hierdoor is een malariavaccin een stap dichterbij.

De onderzoekers hebben voor het onderzoek een brede staalkaart gemaakt van de eiwitten van de malariaparasiet, die actief zijn in de lever. Deze eiwitten zijn doelwit voor uitschakeling van de malariaparasiet en kunnen zo de basis vormen voor een malariavaccin.

In Afrika sterven dagelijks 2000 kinderen aan malaria. Een vaccin is tot nu toe nog niet beschikbaar, maar dringend nodig om het sterftecijfer terug te dringen. De infectie begint met besmette muggen die malariaparasieten overbrengen.

Parasiet verzwakken
Een aanknopingspunt voor de ontwikkeling van een malariavaccin is om de parasiet zo te verzwakken, dat de levenscyclus stagneert in de lever, maar daar al wel een goede afweerreactie oproept. Dit kan door parasietgenen en daarmee parasieteiwitten in de lever uit te schakelen.

Dit is de eerste keer dat een menselijke malariaparasiet door genetische modificatie verzwakt wordt en dat de levenscyclus van de parasiet in de lever vertraagd wordt.

Auteur 
Bron 
  • Radboudumc