BAARN - Het harlekijnlieveheersbeestje scheidt een plakkerige vloeistof uit die op bloed lijkt. De substantie doodde in testen verschillende ziektekiemen. Dit resultaat legt mogelijk de basis voor nieuwe antibiotica.
Het harlekijnlieveheersbeestje doet zijn naam geen eer aan: het is een agressief type lieveheersbeestje dat soortgenoten opeet. Zijn beet kan bij mensen een allergische reactie veroorzaken.
Vloeistof
Om zich te verdedigen scheidt het harlekijnlieveheersbeestje een vloeistof af die vooral bekend is om de vlekken die het veroorzaakt op meubilair.
Een stof in deze substantie blijkt een krachtig antibioticum te zijn. In het lab bestrijdt de stof twaalf typen bacteriën. Bijvoorbeeld E.coli, ziekenhuisbacterie MRSA, de bacterie die tuberculose veroorzaakt, maar ook de malariaparasiet.
Medicatie
De substantie werkt niet zo goed als bestaande medicijnen, maar ontdekken hoe de stof werkt kan wel leiden tot de ontwikkeling van nieuwe antibiotica. Omdat de stof ook cellen in het mensenlijk lichaam doodt, moet de stof nog wel aangepast worden voordat deze toepasbaar is bij mensen.
- Mail Online