Jaarlijks overlijden in Nederland vier tot acht kinderen bij gebrek aan geschikte donororganen. Dat is lang niet altijd nodig. Daarom moet er veel meer aandacht komen voor kinderen als potentiële donor.
Dat betoogt Marion Siebelink in het proefschrift waarop ze volgende week in Groningen promoveert. Dat schrijft dagblad Trouw.
Kinderen tot 12 jaar kunnen zich niet zelf registreren in een donorregister. Ouders moeten dus voor hen beslissen, maar volgens Siebelink zitten die vlak na het overlijden van hun kind in een achtbaan aan emoties als artsen hun de keuze van orgaandonatie voorleggen.
Extra emotioneelArtsen blijken kinderen ook niet altijd te herkennen als geschikte donor. "Bovendien is het voor artsen extra moeilijk te accepteren dat ze een kind niet hebben kunnen redden. Dat maakt het voor hen extra emotioneel om ouders de keuze 'wel of geen donatie' voor te leggen.", aldus Siebelink in Trouw.
Ze bepleit daarom de invoering van een protocol dat artsen steun geeft in zulke situaties. In Nederland staan 70 kinderen op de wachtlijst voor transplantatie van een orgaan. De meesten wachten op een nier of lever.
- Trouw